El Tribunal Suprem espanyol ha decidit que la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya, o el Govern de les Illes Balears quan s’escaiga, han d’adreçar-se entre ells, oficialment, en castellà. A banda d’insistir el Tribunal que la llengua que parle jo i la que parleu molts de vosaltres no és la mateixa, la decisió introdueix un element nou que m’ha cridat molt l’atenció. Segons el Suprem, la Generalitat té el dret de dictaminar quina és la llengua oficial dins el seu territori administratiu, però en el moment que n’ix ja no té cap competència sobre aquesta matèria i correspon a l’estat espanyol de dictaminar en quina llengua pot fer les coses i en quina no.
L’argument és doblement fal·laç. En primer lloc, perquè en la mateixa decisió el Suprem anul·la tot de requisits i decisions adoptades per la Generalitat en matèria lingüística, perquè considera, de Madrid estant, que discriminen el castellà. Nega, per tant, també que la Generalitat tinga el dret de regular els usos lingüístics dins el territori propi. Ni dins ni fora. I en segon lloc, perquè juga amb la idea que ‘català’ i ‘valencià’ són llengües diferents i desdenya expressament la sentència 75/1997 del Tribunal Constitucional espanyol, que va reconèixer, a instàncies de la Universitat de València, que la llengua és una encara que tinga dues denominacions. Però el pas que ha fet ara, amb aquesta peculiar teoria, crec que mereix una lectura atenta.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.