La pandèmia actual ha causat un sotrac econòmic sense precedents. Amb bona part de la població confinada, sectors sencers de l’economia han tancat. Un dels més afectats ha estat l’automobilístic. Tanmateix, alguns altres, com el de les energies renovables i els de vehicles elèctrics, han mostrat molta més resiliència. Aquests últims mesos veiem rècords històrics en producció renovable i amb fites impensables fins ara, com per exemple que vehicles elèctrics encapçalin les vendes en mercats molt significatius. És una flor que no fa estiu i la recuperació econòmica esvairà? O, en canvi, tenim davant un corrent de fons que la baixada de l’activitat econòmica ha fet emergir? Tot seguit us expliquem dos casos molt destacats que ens poden fer veure cap on va el futur, amb implicacions per al nostre país.

Silence S02, l’escúter elèctric que domina el mercat

En aquesta època d’electrificació del transport, un sector important, que sovint passa completament desapercebut, és el de les motocicletes. I és aquí on es destaca precisament una companyia catalana, Silence, amb seu a Esplugues de Llobregat. Amb presència als principals mercats de la Unió Europea, és un dels líders a escala europea dins el sector de motos elèctriques, amb una quota de mercat del 38%. Els seus models acostumen a rebre molt bones crítiques tant als mitjans especialitzats com per part d’usuaris i botigues, tant a Itàlia, com a Hongria, Alemanya i França. Però on Silence té un domini complet és al mercat de l’estat espanyol, amb una quota de mercat entre els models elèctrics del 86%. L’empresa ha aconseguit fa poc una nova fita. Segons l’associació de fabricants Anesdor, ha aconseguit que un dels seus models (l’S02) sigui la moto més venuda durant aquest 2020 –acumulat de gener a maig– i ha superat tota la competència de benzina. Si en mirem les dades, no per models, sinó per marques (sumant els diversos models de cadascuna), Silence és la segona més venuda el mes passat, només superada per la japonesa Honda. Fabricants com ara Yamaha o Suzuki, líders mundials, van darrere de la catalana.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.