complert
TEMA DEL DIA
Discrepàncies.
El govern espanyol afirma gairebé cada dia que convocarà la taula de diàleg amb el govern català durant el mes de juliol, però no hi posa data sinó inconvenients. Ara Pedro Sánchez diu que la condició és que Junts per Catalunya i ERC resolguin les diferències. És cert que les dues formacions independentistes tenen discrepàncies estratègiques i que no comparteixen l’entusiasme a l’hora d’assistir a la taula de diàleg. Per als republicans és clau per a validar la seva opció pel diàleg amb el govern espanyol i per a la formació de Quim Torra és purament instrumental, per a constatar que dins Espanya no hi ha solució al conflicte català perquè no s’accepta el dret d’autodeterminació. Però si es tractés de parlar del referèndum acordat i de l’amnistia, com es va dir al començament, les discrepàncies desapareixerien.
El problema de la taula de diàleg no són les diferències entre els membres del govern català, sinó l’absència d’ordre del dia compartit, d’agenda que estableixi de què s’ha de parlar i en quines condicions s’apliquen els acords. Només s’ha reunit una vegada, el 26 de febrer, i la sessió següent del març –havien de ser mensuals– fou ajornada per la crisi del coronavirus. Durant tres mesos ningú del govern espanyol no ha mogut ni un dit per fer-la per via telemàtica, com han fet els consells de ministres i les reunions dominicals de l’executiu. Durant aquests tres mesos, el govern espanyol no ha fet arribar a la Generalitat cap document, ni esborrany ni proposta de continguts, que va ser un dels pocs acords a què van arribar a la reunió bucòlica de la Moncloa. De fet, dels quatre acords a què es va arribar el 26 de febrer no se n’ha complert cap: ni s’ha reunit mensualment, ni s’ha creat el grup de treball integrat per una delegació de cada part, ni s’ha començat a treballar en cap esborrany ni ha calgut donar seguretat jurídica als acords perquè no n’hi ha. Amb l’excusa del coronavirus no n’hi ha prou per a justificar aquesta paràlisi. El motiu és un altre.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.