Jaume Alonso-Cuevillas
Robert Manrique, assessor de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), va posar-se en contacte amb Jaume Alonso-Cuevillas per demanar-li de conèixer Javier Martínez, el pare del nen de Rubí assassinat a l’atemptat del 17 d’agost de 2017 a la Rambla de Barcelona. Hi va accedir, i quan es va endinsar en la causa va trobar molts caps per lligar, sobretot en la relació d’Abdelbaki es-Satti amb els serveis secrets espanyols. I quan finalment, a començament d’any, va poder accedir al sumari de la causa instruïda a l’Audiència espanyola, va demanar ajuda a l’advocat Agustí Carles, que va fer una immersió en la mar de documents conjuntament amb la gent del despatx d’Alonso-Cuevillas. I es va adonar que hi havia massa incongruències i massa dubtes per a poder afirmar que es-Satti era mort. Perquè va comprovar que s’havia trencat la cadena de custòdia de les mostres d’ADN que suposadament eren de l’imam i que encara avui són al Marroc tot i que haurien de ser a Madrid. Per això Alonso-Cuevillas i Carles demanen a l’Audiència espanyola que reobri el sumari i que completi les dades que hi manquen. En parlem en aquesta entrevista.
Heu demanat que es reobri el sumari. Hi teniu gaires esperances?
—Veient l’actuació de la fiscalia i el jutge d’instrucció mateix, hi confio poc. Amb l’escrit que hem presentat, posem de manifest un seguit d’indicis per a demanar la revocació del sumari. Són uns indicis que podrien fer pensar que Abdelbaki es-Satti continua viu després de l’atemptat i que hi ha una anàlisi d’un perfil genètic que no és concloent. I tot això tenint en compte que no es volen investigar les relacions amb el CNI… Nosaltres no farem una acusació que tingui per objecte anar a buscar una indemnització. El Javier ja m’ho diu, perquè res no tornarà la vida del seu fill; ell vol saber la veritat, què va passar, i evitar que torni a passar.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.