‘Els catalans ja van comprovar qui era Pérez de los Cobos, i ara ho han vist a Madrid’, diu Javier Pérez Royo (Sevilla, 1944) a l’entrevista telefònica que fem un dia abans de l’enèsima (i potser darrera) pròrroga de l’estat d’alarma que s’aprovarà al congrés espanyol. Aquest jurista de prestigi, catedràtic de dret constitucional i gran coneixedor de la dinàmica política de l’estat espanyol, es declara preocupat pel que ha vist aquests darrers mesos de crisi de la covid-19. Diu que és un intent ‘molt fort’ de cop d’estat de la dreta, amb la connivència de diversos poders fàctics de l’estat. Pensa que ha fracassat, però està segur que continuaran provant de fer-lo reeixir, per la via judicial, mediàtica, política… ‘Hi haurà moltes maniobres per mirar de rebentar la situació.’
—Què penseu que ha passat en aquesta crisi política a Espanya?
—Percebo que ara som als últims dies d’una certa reconducció, però no sé si és que desitjo que sigui així. Aquí hi ha hagut una estratègia pràcticament de cop d’estat. Hi ha hagut un intent de cop, d’un cop d’estat com es pot fer ara, que ja no és amb Tejero entrant al congrés dels diputats ni recorrent a l’exèrcit. Però sí que hi ha hagut un intent de deslegitimar el govern i de rebentar la situació política a l’estat. I d’aquí ve tot això de la manifestació del 8-M i l’intent de criminalització i la col·lisió de Pérez de los Cobos i la jutgessa Rodríguez Medel, a la velocitat amb què s’ha fet, comptant amb unes altres connivències per a rebentar políticament la situació i que aquest govern no fos el govern que romangués al poder quan ara comenci a la UE tot el procés de reconstrucció, que serà a escala continental i que serà semblant al de després de la Segona Guerra Mundial.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.