S'està celebrant la Setmana sense carn, una iniciativa promoguda per ProVeg, una organització internacional pionera preocupada per la consciència alimentària present a quatre continents. Amb plans d'expansió per al futur, Pro Veg vol conscienciar sobre l'impacte que té sobre el medi ambient el consum abusiu de carn.
Tal com recorda aquesta institució, Espanya és un dels quatre països del Mediterràni amb un impacte mediambiental més gran relacionat amb l'alimentació. De fet, elconsum de carn i productes lactis és notablement superior a la mitjana mundial. Per fer-nos una idea, en tan sols un any, l'impacte aproximat de l'alimentació d'una persona en el medi ambient és el següent:
• Petjada hídrica d'un milió de litres d'aigua
• Emissions equivalents a 1900 kg de CO2
• 3400 m2 de terra utilitzats
Carn
Des de ProVeg es mostren en certa manera positius perquè els hàbits alimentaris de la població estan canviant. De fet, un de cada cinc espanyols ja ha optat per reduir o eliminar la carn de la seva dieta, i el benestar animal preocupa cada vegada més la població. El percentatge de ciutadans europeus que considera important el benestar i la protecció dels animals de granja ha passat del 71 % al 94 % entre 2006 i 2015.
Segons la seva opinió, optar per una alimentació vegana pot reduir un 71 % les emissions relacionades amb l'alimentació, un 36 % la despesa d'aigua i un 62 % l'impacte en l'ús de la terra. Però això sí, no fa falta tampoc un canvi molt radical que no totes les persones estan disposades a donar. Es poden fer petits passos per ajudar la conservació del medi ambient reduint la ingesta de productes animals. D'aquesta forma, es contribueix a augmentar la demanda d'alternatives vegetals en supermercats i restaurants, per la qual cosa les alternatives serien molt més accessibles per als consumidors en general.
Tal com recorden des de ProVeg, el paper de la carn ha cobrat encara més importància en els últims 20 anys. A més, el creixent mercat d'exportació i la necessitat d'incrementar el benefici econòmic han donat lloc a una industrialització més gran i a la concentració de la cria d'animals, especialment als sectors de la cria de pollastres, vaques lleteres i porcs. De fet, Espanya és ara el tercer exportador mundial de carn de porc.
Pollastre
Segons les últimes dades de FAOSTAT de 2013, el subministrament de productes animals a Espanya és notablement superior a la mitjana mundial i, per això, es demana un canvi a la producció i el consum d'aliments.
Des de l'associació recorden que, encara que a la península ibèrica el percentatge de persones que porta una alimentació lliure de productes animals encara és sota, l'estudi de 2018 d'IPSOS posa de manifest que el 41 % de les persones que segueixen dietes basades en plantes les van adoptar fa 6 mesos. Si aquesta evolució continua, el canvi cap a dietes que prioritzin la proteïna vegetal davant l'animal podria guanyar molta força.