dijous, 21 de maig del 2015

Santa Coloma de Gramenet recupera antigues vinyes per donar feina als joves

EMPRENEDORIA SOCIAL

Santa Coloma de Gramenet recupera antigues vinyes per donar feina als joves

Els aprenents de viticultors no fan servir maquinària i utilitzen les eines del cultiu tradicional


Un informàtic a l’atur troba un curs d’aprenentatge per fer el manteniment d’unes vinyes. Després de deu anys, un sommelier aconsegueix posar en marxa un projecte per recuperar uns conreus que feia cinquanta anys que estaven desapareguts. Un enginyer agrònom sensibilitzat amb la recuperació de conreus autònoms torna d’Alemanya per treballar a Catalunya. Què tenen en comú? Tots tres formen part d’una iniciativa per recuperar les vinyes de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), que feia més de cinc dècades que no en tenia.
La Catalunya del 1900 era una gran exportadora de vi. Durant la Primera Guerra Mundial va viure els seus millors anys, malgrat la gran destrucció de vinyes que va provocar la fil·loxera. Però a partir de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, els conreus van anar desapareixent i els pocs que van quedar es van concentrar al Penedès i al Priorat. Santa Coloma de Gramenet va perdre les últimes vinyes als anys cinquanta. Fins fa dos mesos, quan les ha tornat a recuperar.
Paco Cordero, sommelier de professió i membre del consell assessor de l’Escola de Restauració Santa Coloma (ERESC), fa anys que tenia la idea de fer tornar les vinyes a la ciutat metropolitana però no trobava el suport necessari per fer-ho.
Fins que la Diputació de Barcelona va cedir uns terrenys d’uns 5.000 metres quadrats situats al recinte de Torribera, a la serralada de Marina, per plantar-hi les vinyes, que han donat feina a una trentena de persones inscrites als plans d’ocupació de Grameimpuls, una empresa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Solucionat el problema de la falta de terres, només faltava que s’incorporés al projecte algú que dominés el món vinícola i en pogués fer el seguiment. I van contactar amb Meho Spago: un enginyer agrònom que ja coneixia el projecte, però que vivia a Alemanya. També es van posar en contacte amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), que s’encarrega de fer-ne el seguiment enològic.
Tot a mà, com es feia abans
Al març es va fer l’acte de presentació dels primers ceps a la Vinya d’en Sabater. Els joves que formen part del projecte van plantar quatre varietats de raïm: garnatxa i garrut (negra), pansa i picapoll (blanca). Meho Spago, que a més de ser l’enginyer agrònom és monitor dels joves aprenents viticultors, explica que no utilitzen maquinària ni material sintètic: “Ho fem tot a mà i amb les eines de sempre, com es feia abans”. El projecte de recuperació de les vinyes no està destinat a obtenir un benefici econòmic. “L’objectiu és la formació, l’experimentació i l’educació”, aclareix Carles Combarros, regidor de l’Ajuntament de Santa Coloma.
Els que se’n beneficien directament són els joves que fan els cursos d’aprenentatge -un 75% dels que van fer el primer curs ja han trobat feina- i també se’n beneficiarà l’escola d’hostaleria, que podrà experimentar i aprendre amb els vins que es produeixin. “Ara ens encarreguem dels primers 1.400 ceps que hem plantat, que no donaran vi fins d’aquí set o vuit anys, quan se n’encarreguin uns altres”, comenta Robert Montijano, un dels joves que està fent el curs d’aprenentatge. També explica que “el projecte està tenint molta repercussió a la ciutat. Fins i tot s’estan plantejant ampliar la zona de cultiu de vinyes”, afegeix. La feina que fan els forestals i jardiners no només està enfocada a preparar el terreny per plantar-hi ceps, sinó també per recuperar la vegetació autòctona de la serralada de Marina.
Paco Cordero, Meho Spago i Robert Montijano han unit esforços per convertir una idea visionària en realitat. Els joves aturats podran formar-se mentre tenen cura del patrimoni natural i ajuden a recuperar un cultiu centenari que, alhora, permetrà experimentar als alumnes de l’Escola d’Hostaleria. Una cadena perfecta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada