diumenge, 17 d’abril del 2016

Dates clau dels primers mesos de Puigdemont al Govern


CRONOLOGIA

Dates clau dels primers mesos de Puigdemont al Govern

En el discurs del ple de la seva investidura, Carles Puigdemont ha assegurat que el full de ruta segueix "inalterable" i que el programa que ell presenta és el mateix que al seu dia va presentar el president Mas.
                    
EL PERIÓDICO / BARCELONA
Diumenge, 17 d'abril del 2016 - 11:55 CEST
                                           
Carles Puigdemont complirà aquest dimarts 100 dies al capdavant del Govern de la Generalitat. Aquestes han sigut algunes de les jornades que han marcat els primers mesos del dirigent de Junts pel Sí com a 130 president.

10 DE GENER

Càrrec 'in extremis'. Després de setmanes d'estira-i-arronsa entre Artur Mas i la CUP i poques hores abans que expirés el termini, el Parlament elegeix Carles Puigdemont com a 130 president de la Generalitat. El resultat de la votació: 62 vots favorables de Junts pel Sí i vuit de la CUP, dues abstencions de la força anticapitalista i 63 'nos' de l'oposició. El nou cap del Govern es compromet en el seu discurs d'investidura a aplicar el full de ruta per aconseguir la ruptura amb Espanya en una fase que va definir de "preindependència".

12 DE GENER

Presa de possessió. Puigdemont pren possessió del càrrec de president en un acte que ja depara la seva primera fricció amb el Govern central. Promet només fidelitat "al poble de Catalunya" i obvia el Rei i la Constitució. A instàncies de l'Executiu del PP, l'Advocacia de l'Estat estudia si es pot impugnar el ‘jurament’, però tot queda en res. Per obtenir l'acta de diputat, Puigdemont ja havia acceptat, "per imperatiu legal", acatar la Carta Magna.

15 DE GENER

No a la DUI. Puigdemont afirma en una entrevista a TV-3 que no contempla una DUI i s'obre una esquerda en el sobiranisme sobre el full de ruta a seguir. La consellera Neus Munté parla de "declaració d'intencions" però ERC i la CUP s'aferren a tallar més en sec. La polèmica es va anar diluint sense que quedés ben clar el camí a seguir en els 18 mesos següents.

21 DE FEBRER

El Rei i Rajoy. Primera trobada entre Puigdemont i el Rei, en el congrés de mòbils. El president no coincideix amb Mariano Rajoy fins al 23 de març en un homenatge a les víctimes de Germanwings. La seva primera reunió formal serà dimecres que ve.

2 DE MARÇ

Votacions perdudes. JxSí perd una votació per primera vegada (i no serà l'última). La CUP s'uneix a l'oposició i força el Govern a revertir la privatització d'Aigües Ter Llobregat (ATLL).

7 D'ABRIL

La ratificació. En marxa ja les ponències de desconnexió, JxSí i la CUP reiteren el seu suport a la via rupturista però amb un pacte de mínims després de fortes tensions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada