dijous, 14 d’abril del 2016

La Sagrada Família es blinda - La Sagrada Família segella l'entorn amb una tanca de 2,5 metres d'altura

La Sagrada Família es blinda - La Sagrada Família segella l'entorn amb una tanca de 2,5 metres d'altura

El temple canvia el forjat actual per una malla metàl·lica per augmentar la seguretat del recinte

Els residents a la zona critiquen que se separi encara més l'espai privat del públic

La Sagrada Família segella l'entorn amb una tanca de 2,5 metres d'altura
JOSEP GARCIA
EL PERIODICO
CRISTINA SAVALL / CARMEN JANÉ / BARCELONA
Dimecres, 13 d'abril del 2016 - 20:58 CEST
El patronat de la Sagrada Família blindarà el perímetre del temple amb una tanca metàl·lica de 2,5 metres d’altura que envoltarà tota la construcció i que la protegirà d’accessos no desitjats. El tancament ja s’ha començat a construir en el tram del carrer de Provença i es preveu que estigui acabat a finals d’aquest any en una llarga operació que inclou diferents fases. L’objectiu, segons han informat fonts del temple, que desvinculen l’adopció de la nova mesura de protecció de l’amenaça del terrorisme gihadista, és preservar i augmentar la seguretat dels visitants i també la dels mateixos treballadors del recinte religiós i monumental, que rep cada any uns quatre milions de visitants.
El gran temple que va projectar l’arquitecte Antoni Gaudí està protegit actualment, en certs trams, per un forjat d’estil modernista de vares molt àmplies que permet passar tranquil·lament un braç de costat a costat. Només a la part de l’absis existeix una trama semblant a la que s’està començant a instal·lar ara.
Les obres del carrer de la Marina començaran pel punt d’informació i les taquilles, i conclouran a l’edifici de les escoles parroquials a finals de juny, quan el curs escolar ja s’hagi acabat. La intenció és que tot el procés no afecti el flux de visitants, que augmenta coincidint amb el bon temps.

UNA TRAMA DE METALL

La nova protecció consisteix en una trama de metall expandit que tècnicament rep el nom de deployé i que es fa servir, com a mètode de protecció, en recintes industrials, domèstics i escolars, o en automoció. La trama té diferents dissenys de malla, segons les dimensions i la forma dels forats. La que s’està col·locant a la Sagrada Família és de ferro i no permet ni l’escalada ni tampoc el pas d’objectes més enllà d’un cable. Tampoc hi entra una mà, com passava fins ara.
I és que la junta eclesiàstica que dirigeix la construcció de la basílica, que es finança a través de les donacions i la venda d’entrades, es pren molt seriosament la seguretat del recinte, tot i no haver rebut amenaces expresses. A la web del temple s’avisa que «el visitant serà sotmès al control de bosses, motxilles, equipatges i efectes personals».
En cas que es detecti un objecte prohibit, aquest pot ser requisat fins a la sortida o es pot denegar l’accés del visitant al recinte. I es prohibeix explícitament «la celebració d’actes reivindicatius» a l’interior del perímetre.

REDUCCIÓ DE LA VISIBILITAT

La nova reixa, recomanada per una companyia especialitzada en seguretat, evitarà que un visitant que hagués accedit al recinte amb les seves pertinences controlades pugui rebre nous objectes d’altres persones situades a l’exterior. La trama metàl·lica és més opaca i resta bona part de la visibilitat que actualment té l’edifici des de l’exterior, una queixa que ja han expressat alguns veïns.
«És separar encara més l’espai privat de l’espai públic i fomentar l’aïllament de l’edifici», explica Joan Balanyac, membre de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família. «Hi ha molta gent que es fa la foto des de fora del temple, i això ho posa més difícil», afegeix.

ENDERROCAR MURS

En altres punts de la ciutat, com al Camp Nou, a les Corts, o a l’illa de cases del Seminari Conciliar, a l’Eixample, s’ha intentat que les tanques de seguretat afectessin el mínim possible la visibilitat del recinte que protegien. En el cas del Seminari, es van derruir els antics murs de pedra per incorporar-hi un forjat de disseny i mostrar així els jardins.
Les obres per erigir la nova protecció de la Sagrada Família obliguen a ocupar un metre de la vorera d’ús públic, cosa que dificulta encara més la mobilitat dels vianants, especialment durant els mesos de gran afluència de turistes.
El canvi de la tanca ha comptat amb el beneplàcit de l’Ajuntament de Barcelona. Des del consistori afirmen que la junta del temple catòlic els va comunicar el començament de les obres i que l’afectació a la via pública ha sigut coordinada amb l’ajuntament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada