dimarts, 12 d’abril del 2016

Un ajuntament d'ERC mantindrà un monòlit franquista si així ho vol el poble

QUE S'HO FACIN MIRAR, O ÉS QUE NO SABEN ON PENGEN EL LLUM...




Un ajuntament d'ERC mantindrà un monòlit franquista si així ho vol el poble

L'alcaldessa de Vilalba dels Arcs, tot i ser personalment partidària de retirar el monument, assegura que tapant la inscripció 'Caídos por Dios i por España ¡Presentes!' "ja es complirà el 50% de la llei"



El monument franquista de Vilalba dels Arcs
El monument franquista de Vilalba dels Arcs
Vilalba dels Arcs també consultarà als veïns si volen treure el monòlit franquista en forma de creu que es troba a la plaça del poble des dels anys 50. Així ho ha decidit l'equip de govern -format per 2 regidors de CpV-AM (ERC) + 2 regidors d'UpV-FIC (independents)-, després que uns veïns de fora del poble denunciés a la Generalitat la presència del monòlit. La Subdirecció General de Memòria i Pau ha instat al consistori a complir la Llei estatal 52/2007, del 26 de desembre, coneguda com a Llei de memòria històrica.

L'alcaldessa del municipi, Maria Teresa Mariné -de CpV-AM (ERC)- ha explicat en declaracions al Món que el que segur es taparà serà la inscripció del monument: "Caídos por Dios y por España ¡Presentes!", una decisió que va prendre tot el ple (els 4 regidors que formen l'equip de govern més tres regidor de CiU). "Taparem les lletres i sí que podríem decidir com a govern que el monòlit vagi fora, però des de l'equip de govern considerem que aquesta decisió l'ha de prendre el poble", argumenta Mariné, que afegeix que "és la gent del poble la que ha de decidir sobre el que hi ha a la plaça, que és de tothom".

En el cas que el poble decideixi en la consulta mantenir el monòlit "hi haurà una desobediència del 50% de la llei, perquè la inscripció sí que l'haurem tret", diu l'alcaldessa, que insisteix "per molta ideologia que tingui jo com a alcaldessa, he de respectar la decisió de tot el poble". Tot i això, per Mariné "els símbols franquistes no haurien d'estar als llocs públics, i potser sí en museus perquè s'expliqui la història i com es va viure durant el franquisme", i té clar que ella votaria a favor que es tragués.
Sis mesos per fer la consulta

Segons ha explicat l'alcaldessa de Vilalba dels Arcs, aquesta setmana l'equip de govern intentarà trobar-se amb l'oposició per saber quan ens treu la inscripció del monòlit i què es posa, uns tràmits que preveu que estiguin liquidats en tres setmanes. En canvi, ha avisat que "la consulta no és tan fàcil fer-la" i calen tràmits que s'allargaran uns sis mesos.

A més, Mariné ha assegurat que "la gent del poble mai ha anat a l'Ajuntament dient que volen que es tregui el monòlit", tot i que ha reconegut que alguns sí que s'expressen en aquest sentit a les xarxes socials.

Sobre els monuments franquistes de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita, l'alcaldessa de Vilalba dels Arcs ha dit que respecta la decisió de cada poble: "No entraré a jutjar res ni de la Ràpita ni de Tortosa".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada