diumenge, 24 d’abril del 2016

Sant Jordi 2016. Espinàs, 89 anys (gairebé) en moto

Especial

Espinàs, 89 anys (gairebé) en moto

Només la pluja va impedir que l'articulista pugés a una escúter per arribar a temps a l'última firma del dia


EL PERIODICO                         
Dissabte, 23 d'abril del 2016 - 21:18 CEST
Espinàs, 89 anys (gairebé) en moto


Aquest 23 d'abril Josep Maria Espinàs ha complert 62 'santjordis' firmant i 40 anys amb columna diària a la premsa, primer amb el diari 'Avui' i des de fa 17 anys a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. "Cada dia és un text nou i un article nou, fa anys que dura i de moment no es pararà", explicava ahir després de tres sessions de firmes de llibres, tant del seu últim llibre, 'La vella capitana', com de la reedició d''El teu nom és Olga' que aquest diari ha distribuït ahir als quioscos. I bé, tampoc era qüestió de truncar a aquestes altures aquesta longeva carrera amb una relliscada estil Márquez sobre el terra mullat del carrer de Balmes a cavall d'una Piaggio X8 que acabés amb el columnista escalabrat. Així que a última hora, quan tot estava disposat, pilot (la firmant) i casc extra inclòs, perquè Espinàs pugés de paquet a una moto per arribar a la quarta de les seves sessions de firmes, Espinàs es mira la moto (més alta del que esperava), la pluja (més forta que fa uns minuts) i la prudència el fa frenar-se a última hora.
El matí havia començat la mar de bé, amb Espinàs firmant a preu fet primer a La Caixa d'Eines i La impossible, amb tants lectors que tot s'allarga una hora més del previst. "Estic content, vaig renovant públic, em meravella que sempre vinguin també noies joves, amb el marit o el promès que es queda al darrere; és esperançador, sempre surto content de Sant Jordi", explica.
A la tarda Abacus, a rambla de Catalunya / Còrsega, ja comença cansat. Acaba mitja hora tard, i les cames (els 89 anys pesen) ja no donen per baixar caminant els 600 metres atapeïts de gent que el separen de la Casa del Llibre de rambla de Catalunya / Consell de Cent. Ja passen 25 minuts de l'hora prevista i l'esperen una vintena de lectors amb els seus llibres a la mà (i aquest periodista). I aquí comença l''operació Espinàs'.

'OPERACIÓ ESPINÀS'

"Si puges amb la moto i tens casc, Espinàs diu que puja", assegura per telèfon la seva editora, Isabel Martí. Dit i fet. Esquivar la multitud, pujar a la moto aparcada davant del Col.legi de Periodistes, tombar per Gran Via i... passeig de Gràcia tallat; Roger de Llúria tallat; trànsit infernal; volta enorme per Girona, Mallorca, infracció de trànsit en Enric Granados, més infraccions fins a Balmes / Còrsega. Pel camí s'ha posat a ploure, i han passat gairebé tres quarts d'hora.
Però finalment Espinàs ja està davant de la moto. Segueix plovent. L'operació s'avorta. "M'he perdut una bona foto de promoció", comenta. Però a més, ¿i si encara hi ha lectors esperant-lo? Cal fer alguna cosa.

'OPERACIÓ ESPINÀS II'   

Així que el motorista voluntari es dirigeix a la Casa del Llibre. Dotze lectors han esperat sota la pluja Espinàs. Afortunadament, un bon conversador com Rafel Nadal, que firmava a la cadira del costat, els ha anat entretenint. Lamentablement, només se'ls pot oferir un detall com a consolació. Escriuen el seu nom i adreça i l'introdueixen dins del llibre (7 de 'La vella capitana', 4 d''El teu nom és Olga' i 1 d''Una vida articulada'). Aquest motorista se'ls emporta sota el braç. I en els pròxims dies, Maria Dolors Salavert, Joaquim Reixach, Xavier Suárez, Benita Soria, Consol Rodríguez, Santi García, Natalia Martínez, Maria Magdalena Rodríguez, Mercè Figueres, Rocío de Sardi, Sara Farré i Silvia Zimmermann rebran per correu el seu llibre firmat. En correu, no en moto.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada