Xavier_Dalfó_i_Hors
Avui s’ha mort a Barcelona el periodista Xavier Dalfó, que va ser el fundador de la històrica revista ‘Canigó’ i la va dirigir des del 1954 al 1971. Dalfó era casat des del 1968 amb l’escriptora i periodista Isabel Clara Simó, que va ser també directora de ‘Canigó’.
La tasca de tots dos va ser fonamental per a convertir la publicació d’una revista local en una autèntica referència d’àmbit nacional, on va representar les posicions més progressistes i avançades des del punt de vista nacional. A Canigó, especialment, van trobar aixopluc durant una època molt difícil les posicions que defensaven la independència dels Països Catalans.
Nascut a Figueres l’any 1933, a només 21 anys va fundar Canigó, revista que va dirigir fins el 1971 i que va esdevenir referent del catalanisme tot i la pressió imposada pel règim de Franco. Paco Candel, Josep Pla, Carles Fages de Climent i Salvador Dalí van ser alguns dels il·lustres noms que van col·laborar-hi. Canigó va deixar de publicar-se l’any 1983. L’any 2014, Dalfó va rebre una placa d’homenatge de la seva ciutat de naixement, Figueres, per la tasca cultural que havia dut a terme.
Xavier Dalfó va començar des de ben jove a treballar a Can Dalfó, el negoci de venda de roba que tenia la família, tasca que compaginava amb col·laboracions a diverses publicacions.
L’any 1954 va fundar Canigó, ‘revista literària, cultura i esportiva’, tal com constava al subtítol. Número rere número, Canigó va anar desafiant el règim franquista amb el seu caràcter catalanista. Va passar de ser una publicació mensual a setmanal i va traslladar-se a Barcelona coincidint amb el seu vintè aniversari. A partir d’aquí, Dalfó va ser editor de Canigó i la seva esposa, l’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó, va assumir-ne la direcció.
Un cop s’ha sabut la defunció, les mostres de condol s’han anat multiplicant a les xarxes socials. Una de les primeres ha estat la del conseller de Cultura i ex-batlle de Figueres, Santi Vila, que ha enviat una ‘forta abraçada’ a la vídua del periodista i a la resta de familiars i amics del difunt. L’ex-conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat Joan Manuel Tresserras també ha volgut acomiadar-se de Dalfó assenyalant que era una persona que es destacava per la ‘generositat, pel treball discret i la bonhomia absoluta’. Un ‘exemple de militància efectiva’, ha afegit. L’actual batllessa de Figueres, Marta Felip, ha expressat el seu ‘sentit condol’ a la vídua de Dalfó i a tota la seva família a Twitter. La Biblioteca de Figueres i l’ajuntament de la localitat també s’hi ha afegit i han recordat la trajectòria d’aquest periodista que va ser homenatjat des del consistori ara fa dos anys per la seva feina a Canigó.
La Universitat d’Alacant ha digitalitzat l’arxiu de Canigó, que és accessible des d’aquesta pàgina web.
Revista Canigó

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)