dissabte, 30 d’abril del 2016

Puigdemont convoca un front comú per la llei de pobresa energética


EL POLS ENTRE ADMINISTRACIONS

Puigdemont convoca un front comú per la llei de pobresa energética                                                 

  • La PAH s'ha manifestat des de plaça de Catalunya fins a la seu del PP a Barcelona en un acte a favor de la llei contra la pobresa energètica.

Rajoy impugna i demana al Constitucional que suspengui part de la norma

La Generalitat i els ajuntaments reben el recurs com una ofensa                         

                         
Divendres, 29 d'abril del 2016 - 23:50 CEST
EL PERIODICO                                           

Malgrat al desglaç que va deixar rere seu la reunió entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, que va donar pas a la trobada de dimecres entre Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, el Govern va decidir ahir mantenir la seva ofensiva judicial contra la Generalitat. L’Executiu va recórrer i va demanar la suspensió de part de la simbòlica llei 24/2015 d’emergència social, a la qual el Govern dóna la màxima importància. Recollint el guant llançat per l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, Puigdemont convocarà dimarts els ajuntaments i les institucions afectades per fer un front comú per la pobresa energètica.
La vicepresidenta va voler restar importància a un «conflicte de competències» amb l’argument que la part referida a la pobresa energètica queda intacta. «És un missatge positiu», va al·legar. No obstant, la Generalitat es va prendre la decisió com una ofensa, va asseverar que afecta la part substancial de la llei, és a dir, els desnonaments, i va deixar clar que Rajoy «no ha obert una porta [al diàleg] a mitges, sinó que l’ha tancat del tot». Segons Puigdemont, el problema és que el litigi davant el Tribunal Constitucional (TC) no implica l’enèsim «cop de porta» al Govern, sinó «a les famílies catalanes més necessitades i vulnerables».
Precisament aquest judici de valor és el que va mirar d’evitar Santamaría després del Consell de Ministres. Va al·legar que, també respecte al recurs contra la llei de la propietat temporal i compartida, i amb la resta, s’actua amb criteris jurídics i per defensar la igualtat. I no per l’interès de tombar lleis «de caràcter social», ni perquè es jutgi una Administració «millor o pitjor». La vicepresidenta va instar, a més, la Generalitat a llimar les asprors en la comissió bilateral, abans de recórrer al Constitucional. En aquest sentit, va recordar que el Govern ha presentat 51 impugnacions i no per això l’Administració central l’acusa de no voler lluitar, per exemple, contra el canvi climàtic si no atén el requeriment sol·licitat sobre auditories ambientals. I va garantir que l’Executiu ha recorregut els articles que el Consell d’Estat va determinar inconstitucionals.

IRONIA

«Pensar que un membre del Govern és qui decideix que alguna cosa es recorre o no és no entendre com funciona l’Administració», va postil·lar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que es va preguntar si Puigdemont o Junqueras pretenen que el Govern «prevariqui».
El líder d’ERC, en la seva reunió amb Santamaría, va fer precisament de la llei contra la pobresa energètica, de la qual depèn en part la relació de Junts pel Sí amb la CUP, el seu 'casus belli'. Va reclamar a la vicepresidenta almenys no sol·licitar la suspensió dels preceptes a impugnar, perquè es puguin posar en marxa quan arribi la resolució. Per rebaixar el previsible malestar, el Gabinet de Rajoy va informar el Govern abans d’informar del recurs.
La impugnació no afecta les ajudes per pal·liar la pobresa energètica, però sí els articles que busquen atenuar els desnonaments, com ara mesures de segona oportunitat per a famílies endeutades o l’obligació de les entitats financeres de cedir pisos buits. La part clau de la llei, segons Puigdemont.

PROPOSTA DE MARÍN

El president va garantir, no obstant, que s’aplicaran «les bondats de la llei». Per a això, convocarà la comissió promotora de la norma i els grups polítics. Marín li va proposar fer un front comú, que Puigdemont va acceptar. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va lamentar «l’arrogància i irresponsabilitat» de Rajoy mentre la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va titllar el recurs de declaració de ­«guerra».
En diversos tuits, la PAH avisa el PP que van a incrementaran la campanya en contra dels conservadors.
afectadosxlahipoteca ‎@LA_PAH
el @PPopular nos acaba de declarar la guerra! Recurso y suspensión de algunos articulos de la

Mostra la imatge al Twitter
Les haremos imposible las elecciones al @PPopular por suspender artículos de la !

  • La PAH s'ha manifestat des de plaça de Catalunya fins a la seu del PP a Barcelona en un acte a favor de la llei contra la pobresa energètica.

  • Puigdemont convoca un front comú per la llei de pobresa energètica
    J M Prats





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada