dimecres, 3 de juny del 2015

Adéu a Unió, per Vicent Partal

OPINIÒ

Vicent Partal

03.06.2015

Adéu a Unió

Vilaweb
Unió va anunciar ahir la pregunta que els seus militants hauran de respondre el dia 14 de juny. En teoria, això era un referèndum intern en què els militants del partit havien de definir-se sobre el procés d'independència. Però la pregunta és una burla. Tal com temien els sectors independentistes d'UDC, la direcció proposa una pregunta manipuladora i inintel·ligible. O quasi.

O quasi, perquè hi ha un detall clau. Fins ara UDC maldava per mantenir una certa indefinició sobre el futur. No dir que sí ni dir que no. Tanmateix, amb el 27-S a la porta la pressió ha augmentat, perquè les propostes han esdevingut molt concretes. I si bé UDC manté la confusió lèxica, a la pràctica, sobretot en un paràgraf demolidor, s'apunta al bloc dels contraris a la independència.

És, concretament, quan diu que el procés s'ha de fer 'garantint en tot moment la seguretat jurídica, excloent una eventual declaració unilateral d'independència com l'obertura d'un procés constituent al marge de la legalitat'. A part la trampa d'invocar una pretesa seguretat jurídica que no és tal, cal dir a Unió que si no es pot fer una DUI ni un procés constituent no hi ha camí possible.

Però encara més. Aquesta és l'única concreció que s'entén de la llarguísima pregunta, i resulta que l'única part comprensible del text xoca contra el pacte subscrit entre CDC i ERC per a votar el 27-S i també contra els importants estudis fets pel Consell Assessor de la Transició Nacional, que guien el procés. Unió, doncs, només amb la pregunta ja s'exclou del procés, diga què diga al primer paràgraf.

Ara només falta saber dues coses. La primera és com reaccionaran els militants demòcrata-cristians. Perquè, després del manifest d'un miler exigint de votar clarament sobre la independència i després de constatar la divisió interna al comitè de govern, o fan una acció decidida per a canviar la direcció i la pregunta o hauran de sospesar si abandonen les sigles. I la segona és com reaccionaran CDC i el president Mas. No crec que prenguen cap decisió immediata, almenys fins passat el 14 de juny, quan siga visible i definitiu el resultat final d'aquesta pantomima. Però després del 14 de juny, si no canvia res, o CDC trenca amb Unió o al setembre el seu candidat no tindrà la credibilitat necessària.

Perquè la votació del 27-S és de vida o mort, és blanc o és negre. Els electors hem de saber que els diputats que votarem seran fidels a la raó per la qual els hem votat i que al parlament hi seran sense cap ombra de dubte a favor de la independència. Els d'Unió, si la pregunta acaba essent aquesta, simplement no seran de fiar. CiU ja s'ha equivocat en aquestes eleccions locals deixant que la indefinició d'UDC no s'aclarís abans de votar els ajuntaments. Però ara ja no té marge per a una altra equivocació. Per a Mas continuar vinculat a una Unió Democràtica com la que dibuixa aquesta pregunta seria letal. De manera que haurà de prendre decisions clares i segurament ràpides també.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada