dijous, 4 de juny del 2015

Bellprat vol viure dels llibres

TAMBÉ DE LLIBRES VIU L'HOME...!!!
Dijous  04.06.2015  06:00

Bellprat vol viure dels llibres

Aquest cap de setmana torna la Fira del Llibre de Bellprat

Vilaweb
Des de fa vuit anys, la literatura és per a Bellprat un revulsiu econòmic i turístic. Aquest petit poble de l'Anoia impulsa anualment la Vila del Llibre, una trobada que reuneix escriptors, editors, llibreters i lectors al municipi. Es tracta d'una iniciativa que potencia la cultura i s'adequa a l'entorn, i que a partir d'ara es desenvoluparà de forma permanent al poble. Per descobrir-ne tots els secrets, parlem amb el president de l'Associació Amics de Bellprat i impulsor de la Vila del Llibre, Enric Bono.
Núria Juanico: Enguany celebreu la 8a edició de la Vila del Llibre. Com vau posar en marxa aquesta iniciativa?
Enric Bono: L'Associació Amics de Bellprat va néixer per proposar alternatives i idees que oferissin un creixement del poble respectuós amb l'entorn. No volíem caure en els clixés habituals de l'especulació urbanística. A partir d'aquí, un dia vam veure a la revista El Temps que Redu, un poble de Bèlgica, havia convertit tot el municipi en una gran llibreria. Investigant sobre aquest tema, vam descobrir que existia una xarxa de book towns al món i que es repartien per França, els EUA, Itàlia, Anglaterra i el Japó. Ens va semblar que podria ser una bona fórmula per a Bellprat i el 2008 vam engegar la primera edició.
En què consisteix aquest concepte de Vila del Llibre?
La idea principal es basa en que tota l'activitat econòmica del poble gira al voltant del món del llibre i la cultura relacionada. Les antigues cases rurals es converteixen en llibreries de vell, tot i que també hi ha oferta de llibres nous. A més, aquestes cases acullen exposicions i presentacions. Els book towns se solen ubicar en indrets amb una bellesa natural especial o amb elements arquitectònics o històrics atractius. D'aquesta manera, el turisme del poble és bàsicament cultural, tot i que l'oferta també es complementa amb activitats de senderisme, experiències gastronòmiques, visites històriques, etcètera. Es tracta d'un model turístic respectuós amb l'entorn i de petit format.
Què podrem veure a la Vila del Llibre d'enguany?
Tindrem gairebé 30 editorials i llibreries amb parada a Bellprat. Elles són les que han proposat el programa de la Vila del Llibre. Hem habilitat cinc espais a l'aire lliure, en escenaris pintorescos, on es faran les presentacions dels llibres. D'aquests, tres seran per al públic adult i dos per als infants. A més, hi haurà un local social que acollirà espectacles d'arts escèniques i tertúlies i xerrades. En paral·lel, les llibreries de vell s'instal·laran als baixos de sis cases, que estaran especialitzades per temàtiques.
Heu adoptat la mateixa fórmula que segueixen els altres book towns d'arreu del món?
No, el model de Bellprat és una mica diferent a la resta de book towns. Tots els països tenen una oferta durant tot l'any i, en paral·lel, celebren un gran festival anual. Nosaltres hem començat amb una festa anual cada vegada més gran i, a partir d'aquest any, inaugurarem la primera casa de turisme cultural. La intenció és proporcionar experiències relacionades amb el món del llibre durant un cap de setmana o diversos dies. Volem que sigui la punta de llança de la Vila del Llibre, i anar creant espais a Bellprat on hi hagi una activitat econòmica relacionada amb el món del llibre durant tot l'any.
Per què heu decidit donar aquest pas endavant i allargar la Vila del Llibre durant tot l'any?
La Vila del Llibre es va pensar per crear una activitat econòmica del poble. Bellprat no té restaurants, ni bars, ni botigues. Volem incentivar una dinàmica d'activitat econòmica perquè la gent pugui viure del poble. Actualment, ningú ho pot fer. També volem donar l'oportunitat a altres pobles com Bellprat, que si no tenen algun element arquitectònic rellevant o estan al costat d'una pista d'esquí, queden oblidats. Ara, el primer repte és consolidar Bellprat com la primera Vila del Llibre de Catalunya amb una oferta estable al llarg de l'any. A partir d'aquí, volem crear una xarxa amb altres pobles que també puguin ser book towns.
Què caracteritza les editorials i llibreries que participen a la Vila del Llibre?
Nosaltres no tanquem la porta a ningú, però és veritat que bona part de les editorials que vénen són independents, fora dels circuits de les grans ciutats. Sempre intentem captar nous segells, i el boca-orella ens ajuda a anar incrementant els participants. També hi són presents les llibreries del barri de Gràcia.
Quin espai tenen els autors més desconeguts al sector?
Des del primer any, hem intentat barrejar alguns personatges més coneguts amb autors amb menys ressò. Volem que formin part del programa d'igual a igual. La nostra intenció també és ser un altaveu per a la gent que té menys presència als circuïts habituals o que s'ha autoeditat el seu llibre. Aquesta és una mica la línia que vol seguir la xarxa de book towns que estem engegant: descentralitzar la cultura i donar veu a la gent que, des de les comarques, té menys oportunitats d'arribar al gran públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada