dijous, 4 de juny del 2015

El Born CC, mercat del llibre censurat

TAMBÉ DE LLIBRES VIU L'HOME...!!!

El Born CC, mercat del llibre censurat

L'equipament celebra fins l'11 de juny la Setmana del Llibre Prohibit, amb actes a l'entorn de les obres mutilades o vetades per motius ideològics o religiosos

| ND 03/06/2015 a les 19:02h

Montse Vila, Quim Torra i Antoni Daura inauguren l'exposició 'Vermell de censura' Foto: El Born CC - Pere Virgili

El llibre prohibit, és a dir, l'obra que organismes censors d'arreu del món han vetat o mutilat al llarg de la història, cobra protagonisme aquests dies al Born Centre Cultural amb la celebració, des d'aquest dimecres i fins a l'11 de juny de la Setmana del Llibre Prohibit, una iniciativa que, en paraules de Quim Torra, director del Born CC, vol "reflexionar sobre els efectes de la censura en la literatura".

En el marc d'aquesta Setmana, al mateix equipament es pot visitar la mostra 'Vermell de censura', que suposa un recorregut per algunes de les obres qüestionades pel poder al llarg dels anys. Títols com 'Incerta glòria' de Joan Sales; 'Nosaltres, els valencians' de Joan Fuster; 'Lolita' de Vladimir Nabokov; 'Els versos satànics' de Salman Rushdie; 'Els jocs de la fam' de Suzanne Collins o els diversos volums de Harry Potter de J.K. Rowling apareixen en aquesta mostra en tenir totes un nexe en comú, van ser censurades en algun lloc i en algun moment.

"La fira més subversiva"

A més d'aquesta mostra, el programa d'actes inclou l'obra de teatre 'L'editto bulgaro' (6 de juny, 18h), un Concert de Músiques Prohibides (7 de juny, 19h) a càrrec de Gemma Humet in Rubèn Fernández i taules rodones i activitats familiars. Així mateix, el diumenge 7 de juny se celebra a la plaça Comercial, davant del Mercat del Born, la Fira del Llibre Prohibit, on una vintena de llibreries vendran obres que en algun moment van ser censurades o prohibides, en el què segons Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters conformarà la "fira més subversiva feta mai a Barcelona".

Tot plegat servirà per reflexionar sobre el paper de la censura, un fet del qual encara avui hi ha força desconeixement. De fet, Montse Vila, responsable de la mostra 'Vermell de censura', ha volgut aprofitar la presentació dels actes per recordar que "encara avui en dia hi ha censura en molts llocs arreu del món". "Tenim molt poca informació del que està passant a països asiàtics i africans", ha afegit Vila, al temps que ha defensat que "tot llibre censurat és un llibre prohibit, perquè l'obra no ha arribat al lector de la forma que l'autor volia".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada