dimecres, 10 de juny del 2015

Colau es bolca a obtenir el suport d'ERC i el PSC a la seva investidura

Colau es bolca a obtenir el suport d'ERC i el PSC a la seva investidura

Barcelona celebra l'últim ple amb Trias com a alcalde i acomiada 26 dels 41 regidors.Tot i tenir garantida l'elecció, aspira a ser alcaldessa amb 20 vots i no solament amb els 11 de BC

CRISTINA BUESA / BARCELONA
Dijous, 11 de juny del 2015

  • Alguns dels moments del ple de comiat d'ahir: a l'esquerra, Trias i alguns dels seus regidors. A la dreta, dos dels que se'n van, Ricard Gomà (a dalt) i Jordi Portabella.
  • Alguns dels moments del ple de comiat d'ahir: a l'esquerra, Trias i alguns dels seus regidors. A la dreta, dos dels que se'n van, Ricard Gomà (a dalt) i Jordi Portabella.
La futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no va fer ahir compareixences públiques. Encara que n'hi va haver que la van veure per l'ajuntament, no va assistir a l'últim ple del mandat ni tampoc va fer rodes de premsa. Els seus esforços es van concentrar en la ingent tasca d'anar coneixent el que se li acosta i en la preparació de l'acte de dissabte. Per això, una vegada constatat per les tres parts (Barcelona en Comú, ERC i PSC) que no hi haurà pacte de govern, Colau i el seu equip van explorar en les reunions i converses amb republicans i socialistes la possibilitat que votin almenys a favor de la primera dona al capdavant de la capital catalana.
Les més de dues setmanes de negociacions amb els grups municipals que encapçalen Alfred Bosch i Jaume Collboni han sigut fructíferes, però la proximitat amb el 27-S hauria condicionat l'entrada dels republicans en el govern local, a banda que BC els retreu el suport a Convergència i Unió «en les polítiques de retallades».
GARANTIDA PER LLEI / Sense ERC, tampoc veurien clar sumar únicament els socialistes, a qui retreuen falta de credibilitat a l'hora d'impulsar la regeneració democràtica. No obstant, la possibilitat que d'aquí tres mesos això canviï, obre la porta que els dos partits es decantin per votar Colau en el ple d'investidura.
«La investidura de Colau està garantida per llei», va recordar ahir Collboni. Si cada partit votés el seu propi candidat, la líder de Barcelona en Comú sortiria elegida. Si, en un gest de bona voluntat o amb la intenció d'establir pactes des de fora del govern, els dos partits d'esquerres (5 regidors ERC i 4 el PSC) recolzessin Colau, la foto de l'inici del mandat tindria el to conciliador i de consens que un govern en minoria anhela.
CONVERSES EN MARXA / Un altre dels actors, la CUP, ha debatut els últims dies en les seves assemblees de barri el sentit de la votació d'investidura una vegada descartat, dies enrere, pactar amb BC. Però la CUP tampoc prendrà una decisió en aquest sentit fins a saber què fan ERC i el PSC.
Fonts dels tres partits implicats en les converses que haurien de culminar abans de divendres van sostenir ahir que segueixen parlant. Collboni, l'únic que es va referir públicament a l'assumpte, va reiterar la seva intenció de posar «temps, paciència i il·lusió» per contribuir a la governabilitat de la ciutat, en l'enèsim oferiment d'un pacte estable del socialista. No obstant, aquest suport hauria de ser validat en el consell de federació del PSC convocat per divendres a la tarda. En el cas d'ERC, no seria necessari aquest tràmit encara que per deferència és possible que es faci.
EL FITXATGE DE MARTÍ / Pel que fa al sorprenent (per inesperat) fitxatge de l'expresident del PSC a l'ajuntament i ara portaveu de MES, Jordi Martí, el seu excompany de files Jaume Collboni el va aplaudir, com a símbol de la «millor tradició socialista». A qui no li va agradar tant va ser al seu partit de nova creació, Moviment d'Esquerres, que va anunciar en un comunicat que el rellevarà de les seves funcions a l'haver acceptat el càrrec de gerent ofert per Colau sense haver consultat prèviament la formació.
En principi la gerència de l'ajuntament no es veuria afectada pel codi ètic de Barcelona en Comú que limita el seu sou a 2.200 euros bruts al mes. Aquest màxim només s'aplicaria als 11 regidors de la candidatura (alcaldessa inclosa) i als càrrecs de confiança que accedeixin al consistori de la seva mà. Els gerents de districte que siguin funcionaris rebran el que ja cobraven. En el cas que més endavant s'incorporessin ERC o el PSC al govern tampoc es veurien afectats.
LLÀGRIMES I EMOCIÓ / Tot això passava el mateix dia que es va celebrar l'últim ple del mandat presidit per Xavier Trias, que va fer una crida a seguir fent avançar la ciutat «cadascú des de la seva responsabilitat». Es van acomiadar, molts entre llàgrimes, 26 dels 41 regidors que o bé deixen la política o bé no van resultar reelegits en les eleccions celebrades el 24 de maig. Alguns, com Joan Puigdollers (CiU), feia 28 anys que estaven a l'Ajuntament de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada