divendres, 5 de juny del 2015

Catalunya celebra la 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la UNESCO

Dijous  04.06.2015  13:29

Catalunya celebra la 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la UNESCO

Del 6 al 13 de juny a Santa Susanna (Maresme) es reuniran les ONG internacionals amb capacitat per contribuir en l’aplicació de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural de la UNESCO.

Vilaweb
Serà una Conferència internacional pionera a l’entorn cultural del nostre país, on també hi participaran ONG no acreditades nacionals i internacionals, experts i representants institucionals, i també federacions, coordinadores i agrupaments catalans i de la resta de l’Estat.
La Conferència està organitzada i impulsada per l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català, amb el suport i col·laboració del Fòrum Internacional d’ONG, amb seu a París. L’ENS, entitat acreditada per la UNESCO, aglutina diverses federacions de cultura popular catalana com ara geganters, falcons, esbarts, corals, bandes de música, teatre, entre d’altres. Amb el nom de 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial la trobada té la voluntat de marcar un espai en comú on les entitats, els experts i l’administració pública es posin d’acord per a delimitar i sumar esforços en l’estudi,  la realització d’inventaris i la formació de la comunitat vers el patrimoni cultural  immaterial.

Primer de tot, cal definir què és una entitat (ONG en la terminologia internacional) acreditada per la UNESCO, sigles de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. “La UNESCO és una organització d’estats, i per tant, no té un poder executiu, han de ser els propis estats que les ratifiquen els qui posin en pràctica les convencions, que són en el fons un acord entre ells”, exposa Lluís Garcia Petit, arqueòleg i expert en patrimoni cultural. Així doncs, els estats part d’una Convenció tenen l’obligació, que han assumit voluntàriament, d’aplicar-la. La Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial és una eina molt útil per a molts sectors per tal de salvaguardar expressions i tradicions. “Totes les persones i associacions que mantenen viu aquest patrimoni o que l’estudien són actors implicats, que poden contribuir en el desplegament de la Convenció. És en aquest context que algunes ONG són acreditades per la UNESCO, ja que compleixen una sèrie de requisits que estableix la Convenció per poder assessorar els òrgans que la gestionen”, amplia Garcia Petit sobre les entitats que poden assessorar l’Assemblea General (òrgan que agrupa tots els Estats que han ratificat la Convenció) i el Comitè Intergovernamental [per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial], que es reuneix anualment i que s’encarrega del desplegament pràctic de la Convenció. De fet, a les ONG acreditades se’ls reconeix la competència provada en el terreny de del patrimoni cultural immaterial, com és el cas de l’ENS.

La 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO serà un instrument de trobada i debat d’aquestes ONG internacionals. “Cada cop s’enforteix més el paper dins del Comitè Intergovernamental de les ONG acreditades”, valora Antoni Carné, actual coordinador de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català, entitat reconeguda a finals del 2013 com a ONG acreditada i que organitza la Conferència Internacional, després que la iniciativa s’aprovés a la reunió del Comitè Intergovernamental, celebrat el novembre del 2014 a París.

A la trobada de Santa Susanna, a més d’una trentena d’ONG internacionals reconegudes també s’hi reuniran experts, estudiosos, representants institucionals i altres entitats estatals i internacionals que treballen en l’àmbit del patrimoni immaterial cultural. “La voluntat de la trobada serà trobar un denominador comú a les tasques de tots”, resumeix Carné.
Llegeix l'article sencer a Tornaveu, fent clic aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada