dijous, 4 de juny del 2015

Els 'Guernica' escampats pel món

Dijous  04.06.2015  06:00
Autor/s: Martí Crespo

Els 'Guernica' escampats pel món

Els 'Guernica' escampats pel món

En ocasió del 78è aniversari de l'acabament del simbòlic quadre de Pablo Picasso, repassem les rèpliques que n'hi ha pel planeta

VilawebPer a expressar l'horror de la guerra desencadenada pel feixisme contra la república, Pablo Ruiz Picasso va pintar el 'Guernica', un quadre de grans dimensions (7,80 x 3,50 metres) inspirat en el terrible bombardament de la Legió Còndor nazi sobre el municipi basc de Gernika. Al quadre, que va donar per acabat el 4 de juny de 1937, tret del nom no hi apareix cap element contextualitzador del municipi basc, cosa que va ajudar a convertir-lo en una icona universal en favor de la pau i els drets humans. Per això també és present, en forma de rèpliques, en molts indrets del món.
El quadre original, després de passar per París (durant la guerra del 1936-1939) i Nova York (després de la Segona Guerra Mundial), va anar a parar a Madrid una vegada mort el dictador Francisco Franco. Des del 1992 s'exposa al Museu Reina Sofía, malgrat la petició insistent de l'Ajuntament de Gernika perquè es traslladi al municipi biscaí. De fet, n'hi ha una reproducció artesanal i fidel [imatge 1], a la qual s'ha afegit al marge inferior la inscripció 'Guernica Gernikara' (el 'Guernica' a Guernica).
  • El 'Guernica' a la seu de l'ONU.
Seu de les Nacions Unides, Nova York (1989)
Un tapís amb una còpia del 'Guernica' es va exhibir en una paret de la seu de les Nacions Unides a Nova York, a l'entrada a la cambra del Consell de Seguretat, del 1985 al 2009 [imatge 2]. Fou regalat per Nelson Rockefeller, com a recordatori de l'horror de la guerra, però després d'algunes polèmiques protagonitzades sobretot per membres de l'administració del president nord-americà George W. Bush, es va traslladar a Londres. El 2015 ha tornat al seu lloc.
Barcelona, Països Catalans (1992)
El 1992, en ocasió dels Jocs Olímpics, l'Ajuntament de Barcelona va construir una reproducció del Pavelló de la República, l'edifici que va representar l'Espanya republicana a l'Exposició Internacional de París del 1937. Obra dels arquitectes Josep Lluís Sert i Luis Lacasa, va acollir un gran nombre d'obres d'art, entre les quals es destacava el 'Guernica'. En la reproducció del pavelló barcelonina, a la zona de la Vall d'Hebron, també hi ha una rèplica del quadre de Picasso [imatge 3] al mateix racó on s'exposava en l'edifici parisenc.
  • El 'Guernica' a Belfast.
Belfast, nord d'Irlanda (2007)
Als sectors republicans de Belfast i Derry, al nord d'Irlanda, són ben coneguts els murals reivindicatius i de solidaritat internacionalista. L'estiu del 2007, a la capital nord-irlandesa, el dirigent del Sinn Féin Gerry Adams va inaugurar la rèplica del 'Guernica' a l'anomenat Mur Internacional de Belfast [imatge 4].
  • El 'Guernica' a Villa Crespo.
 Villa Crespo a Buenos Aires, Argentina (2009)
Villa Crespo, a Buenos Aires, també té una reproducció del simbòlic mural de Picasso al carrer Repetto, 1569 [imatge 5]. El van pintar el 2009 els artistes locals Ariel Muñoz i Joaquín Nudel en aquest barri els primers pobladors del qual, segons que sembla, eren d'origen basc.

Bogotà, Colòmbia (2013)
L'abril del 2013 es va inaugurar al municipi colombià de Teusaquillo, al Districte Capital de Bogotà, una rèplica a mida real i en ceràmica del 'Guernica', feta pels artistes de la Rioja Enrique Hernán Arenzana i Violeta Betolaza Román [imatge 6]. La reproducció es va lliurar al Parc Gernika de la localitat amb la presència de l'aleshores batlle de Gernika, José María Gorroño, que va expressar el desig que amb el gest es pretenia de 'convertir el Parc Gernika en un espai de la pau de Bogotà'.
Florida, Uruguai (2015)
La ciutat de Florida, a un centenar de quilòmetres al sud de Montevideo, és considerada el bressol de la independència uruguaiana perquè el 1825 l'aleshores Província Oriental s'hi va declarar independent de l'Imperi del Brasil. Aquesta referència històrica, juntament amb la gran presència d'immigració basca a la zona, ha empès enguany l'artista local Jorge Romero a pintar un mural amb la reproducció del quadre de Pablo Picasso [imatge 7], inaugurat recentment.

De 'Guernica', també n'hi ha d'efímers i en moviment. Del primer cas, en trobem un exemple als boscos de Zilbeti (Navarra), on membres de la Coordinadora Monte Alduide van pintar-ne una bonica versió als arbres [imatge 8] com a símbol de resistència i rebuig contra la intenció d'obrir una pedrera que obligava a talar cent mil faigs.
I de 'mòbils', als carrers de Barcelona ja fa temps que es pot veure, en moltes manifestacions, una immensa pancarta amb el 'Guernica' [imatge 9].
  • El 'Guernica' a Gernika.

  • El 'Guernica' als boscs de Zilbeti.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada