dissabte, 14 de març del 2015

Calella es proclama capital de la sardana



Actualitzat el 14/03/2015

Calella es proclama capital de la sardana

La ciutat de l'Alt Maresme comença les activitats amb propostes d'alt nivell musical

Avui al Far de Calella se celebra el tret de sortida que il·luminarà més d'una cinquantena d'actes que posaran el focus en l'emblema de la dansa nacional i la música de cobla, amb una atenció especial al vessant més contemporani dels seus músics. Hi destaca la participació de Joan Díaz, que dirigirà aquesta nit l'espectacle Paraules d'amor amb una big band amb aquests músics de cobla i els cantants Laura SimóXavi Casellas i Gemma Brié, i demà al migdia el músic i compositor Francesc Cassú dirigirà la Cobla Capital de la Sardana, creada per a l'ocasió amb músics provinents de les millors cobles del país. Els dos espectacles es recullen en un doble CD més DVD, amb un treball audiovisual d'Eloi Aymerich que presentaran aquest matí.



La sardana a Calella li és pròxima des de temps immemorials, ja que s'hi celebra amb el 88è Aplec sardanístic, el més antic de tot Catalunya, però la Capitalitat de la sardana es fixa sobretot en les propostes més innovadores dels músics d'aquest gènere. Tant és així, que s'ha creat una cobla pròpia amb músics d'alt nivell i s'ha editat un doble CD i DVD, entre altres produccions.

El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura, Lluís Puig, i l'honorable conseller Ferran Mascarell van destacar en roda de premsa dimarts passat que la sardana és un "moviment molt potent", ben viu, i ho van defensar amb dades: 28.500 títols editats, 150 estrenes cada any, una vintena de CD editats, una facturació de 4.000.000 euros anuals invertits en contractació i una nòmina històrica de 3.000 compositors de sardanes.

L'acte solemne de la proclamació té lloc avui al Far de Calella a les 11 h, amb la lectura del pregó a càrrec del doctor Carles Cordón (Professor a l'hospital Mount Sinai de Nova York i aficionat a la sardana) i presidit per l'il·lustríssima alcaldessa de Calella, Montserrat Candini. Però la capitalitat té un component popular, com ho va tenir Calella quan va ser ciutat gegantera. Avui es proclama capital de la sardana, una iniciativa que arriba a la tercera edició, després de prendre el relleu a Barcelona i fins que el cedeixi a la ciutat de Mollerussa el 2016. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada