dissabte, 7 de març del 2015

La 'Garoinada' difon les propietats gastronòmiques de l’eriçó de mar

Dissabte  07.03.2015  06:00

La 'Garoinada' difon les propietats gastronòmiques de l’eriçó de mar

Deu restaurants de Palafrugell ofereixen menús degustació on aquest fruit del mar n’és l’estrella

VilawebEntre els mesos de gener i març la garoina, coneguda també com a eriçó de mar, passa per la seva temporada més òptima. Aquest animal marí de la família dels equinoderms no és gaire apreciat en moltes zones de la costa però es consumeix molt a les comarques gironines i a l’Alguer. Per això ja fa anys que Palafrugell organitza la ‘Garoinada’, unes jornades gastronòmiques dedicades a aquesta menja que duren tres mesos.
La garoina es pot menjar de moltes maneres: gratinada, estofada amb patates, acompanyant pasta... però la manera més tradicional de degustar-la és crua. Acabada de recollir, es parteix per la meitat i és quan s’aprecia millor el marcat gust de mar de la seva carn. La desena de restaurants del Baix Empordà que participen a la ‘Garoinada’ les ofereixen d’aquesta manera com a aperitiu. De restaurant a restaurant el menú pot variar lleugerament però a banda de les garoines tots ofereixen un segon plat a base de platillo amb carxofes, un altre producte de temporada.
La part comestible de la garoina són les cinc gònades situades a l'interior. La seva carn, sucosa, tova i de marcat sabor marí, és considerada una exquisidesa. Tot i això, com que el seu principal component és l'aigua, el seu valor energètic és relativament baix. Les garoines es pesquen amb apnea, recollint-les per immersions consecutives mitjançant un estri de captura. A més són un recurs escàs sotmès a una normativa que en regula l’extracció, amb una mida mínima i un període de veda de recol·lecció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada