dissabte, 7 de març del 2015

La Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona vol igualar els 10.000 kgs. venuts l'any passat

La Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona vol igualar els 10.000 kgs. venuts l'any passat

Els productors, molt animats pel bon temps previst per tot el cap de setmana

, Solsona | ND 07/03/2015 a les 18:53h
Un dels productors explica als potencials clients les qualitats dels trumfos que ven Foto: ACN

Les patates que es planten a 1.500 metres d'altitud al Solsonès són un dels dos productes estrella de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona que ha arrencat aquest dissabte i que durarà tot aquest diumenge, dia 8. El trumfo és una paraula que els veïns del Solsonès i d'altres comarques del nord del país fan servir per denominar aquest tubercle tan comú a la nostra cuina.

El president de l'Associació de Trumfos d'Odèn, Jordi Redorta, ha explicat a l'ACN que tot i que enguany la temporada no ha estat de les millors degut al temps, el trumfo que s'està venent en les seves tres varietats és d'una qualitat "excel·lent". Segons Redorta, encara que els grans distribuïdors ofereixen les patates d'importació a uns preus molt competitius, les de Solsona són "molt millors en gust".

Àudio: El president de l'Associació de Trumfos d'Odèn, Jordi Redorta, detalla quines són les varietats més apreciades pels clients.

Els productors han explicat que estaven satisfets amb la fira. A més, enguany es preveu que l'afluència pugui augmentar degut al bon temps. Alguns dels venedors han destacat com a punt molt positiu que des de fa uns anys cap aquí, el públic ja no és només de Solsona i comarca, "sinó que tenim compradors d'altres territoris que venen expressament a buscar el trumfo del Solsonès".

El trumfo del Solsonès és una patata de muntanya -de les varietats del Bufet, la Kennebec i la Red Pontiac- molt valorada per la seva qualitat. El president de l'Associació de Trumfos d'Odèn, Jordi Redorta, ha assenyalat que enguany, en quant a producció, "estem força contents". Les pluges durant el mes de setembre i part de l'agost no van ser gaire ben rebudes pels agricultors ja que van provocar "massa humitat" al camp.

Aquestes condicions han afectat la varietat Red Pontiac, "que potser ha baixat una mica la qualitat". Amb tot, la Kennebec i la Bufet, "segons corroboren els clients", són molt més bones, "molt millor que l'any passat", ha destacat el president.

Darrerament, els mercats exteriors estan interferint en el preu de venda dels trumfos solsonins. Redorta s'ha queixat que la influència dels preus baixos de les patates d'importació són un "fre" a la venda del producte autòcton.

La tòfona, el diamant negre de la cuina

Un dels objectius dels darrers anys de l'organització de la Fira del Trumfo i la Tòfona és difondre les qualitats de la tòfona entre el públic general. Precisament, el certamen ha reforçat en els darrers anys les jornades tècniques al voltant d'aquest producte, considerat el diamant negre de la cuina, amb l'objectiu de promocionar-ne el consum i també el cultiu. Actualment, a Catalunya hi ha 650 hectàrees de tòfona de conreu, que s'incrementen any rere any.
Detall d'una tòfona en una de les parades de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona, aquest dissabte al matí Foto: ACN


El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya és l'encarregat d'organitzar les jornades tècniques al voltant de la tòfona, entre les quals aquest dissabte hi ha hagut una visita guiada a una explotació de tòfones. Un dels reptes del centre és promocionar la tòfona des de diferents punts de vista. D'una banda, intentar que la gent s'animi a plantar tòfona i, de l'altra, que el consumidor reconegui el producte, quines són les seves propietats i com s'ha de cuinar.

Es preveu que aquesta sigui una de les millors temporades de la tòfona dels darrers anys degut a les pluges i les temperatures suaus que ha fet al llarg de l'estiu i la tardor. L'any passat es van produir al voltant de dues tones de tòfona arreu de Catalunya i unes 45 a tot l'estat espanyol. Les previsions del CTFC a principis de temporada eren que s'arribaria a les cinc tones de producció. Fins diumenge es podran trobar tòfones de qualitat a la fira a preus que se situen al voltant dels 600 euros el quilo.

Una seixantena de parades i múltiples activitats paral·leles

Prop de seixanta parades s'han instal·lat aquest dissabte i fins diumenge pels carrers del nucli antic de Solsona per celebrar l'onzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona. Enguany s'ha incrementat lleugerament el nombre de parades en relació als anys anteriors i s'estan organitzant una desena d'activitats paral·leles, entre les quals exposicions i degustacions.

Aquesta edició la fira coincideix amb una campanya de Catalunya contra el Càncer que s'adreça, principalment, a infants i joves amb activitats artístiques, culturals i esportives. Entre elles ha destacat un taller en què els més menuts han pogut expressar la seva vessant més creativa amb l'objectiu d'elaborar un plat que tenia el trumfo com a element principal.
 
Un productor del trumfo ha vingut a la fira amb la intenció de vendre tot el remolc ple de patates Foto: ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada