dimarts, 10 de març del 2015

UN TOMB DEL MEDITERRANI A BAVIERA (5).- Del 12 al 25 de febrer del 2015.- Com i que és Baviera (3). De la Hofbräuhaus al Munic del Tercer Reich.

Articles del Víctor
07/09.03.15.
UN TOMB DEL MEDITERRANI A BAVIERA (5).
Com i que és Baviera (3). De la Hofbräuhaus al Munic del Tercer Reich.
Del 12 al 25 de febrer del 2015.
De la Hofbräuhaus al Munic del Tercer Reich. (1).
La Hofbräuhaus (2).
Com segurament els que hem seguiu m'heu llegit per activa i per passiva que una de les principals atraccions muniqueses és la Hofbräuhaus, -Per cert jo sempre a la cerveseria Hofbräuhaus l'he anomenat en femení i ara resulta que he descobert que aquí ho posen en masculí, viure per veure-, la cerveseria més important de Munic, d'alemanya i gairebé del món, una “fabrica” grandiosa i amb grans sales que pràcticament ocupa tota una illa, té diversos pisos on en total cada dia hi passen una mitjana de 30.000 persones que la majoria s'asseuen en les seves grans taules col-lectives de fusta ancestrals, gravades amb noms i inscripcions i llengües de tot el món. 

El *Hofbräuhaus am Platzl a part d'una cerveseria al centre de Munic, fou una posada feta construir el 1607 per Duc de Baviera Maximilian I, ja que va ser construïda com un afegitó de la fàbrica de cervesa Hofbräu original, que és cervesa de blat del tipus Weissbier. Encara que fins al 1828 no va ser oberta al públic en general per ordre del rei de llavors rei Ludwig I.
Quan la fàbrica es va mudar als suburbis en 1897 l'edifici va ser completament remodelat: Encara que per un bombardeig de Segona Guerra Mundial, fou destruït tot menys la planta baixa i fins al 1958 no fou reconstruït.
Però la seva història va quedar, per sempre més, unida al moviment nazi a partir del 24 de febrer de 1920, un llavors desconegut Adolf Hitler va reunir a la gran sala del seu pis superior al més nodrit grup de simpatitzants (uns 2000) el major que mai havia acudit als actes del
Deutsche Arbeiterpartei (DAP) (Partit Obrer Alemany). En el seu discurs, Hitler va fixar els que, a partir d'aquest moment, van ser coneguts com els "25 punts del programa" del Partit. 

Una mica més de història.
Deixeu-me, però explicar una mica més d'aquesta història, ja que encara que ara no ho sembli la història del Hofbräuhaus ha estat complicada i confusa. Primerament direm que malgrat que no s'hi trobi cap referencia, ni cap motiu en els seus murals, ni en les pintures dels trèvols (Com gairebé passa en tota la RFA),fou on l'any 1919 el futur partit nazi hi va fer la seva primera reunió amb una audiència d'unes 70 persones que hi anaven a beure i escoltar un Hitler principiant. Al voltant d'un any després, - el 24 de febrer de 1920 - l'oratòria apassionada de Hitler va portar més de 2.000 persones a la presentació del programa del partit nazi a la gran sala de la segona planta de la Hofbräuhaus, on diuen que hi ha una placa commemorativa, encara que hom no la vista. 

El principi del nazisme a Munic (1).
Fou el gener del 1919, Anton Drexler va fundar a Munic el Deutsche Arbeiterpartei (DAP) (Partit Obrer Alemany),després, l'any 1921, sota la direcció de Hitler prengué el nom de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, (NSDAP), (Partit Nacional-socialista dels Treballadors Alemanys), després vulgarment conegut com a partit nazi, segons una frase de Joseph Paul Goebbels, ministre de propaganda i educació popular. L'any 1923, un Hitler ja reexit en front dels nazis van intentar assolir el poder amb un cop d'estat, que va fracassar, anomenat el Putsch de Munic, i que precisament es va forjar i va sortir de la Bürgerbräukeller, segurament una de les altres importants cerveseries de l'època. 

Consideracions d'un recorregut pel Munic del Tercer Reich.
De resultes d'escriure sobre la cerveseria Hofbräuhaus i la seva relació amb Hitler i el nazisme, crec que valdria la pena ampliar tot el que queda del règim hitleriá i tot el que va representar per la ciutat de Munic (ciutat que va ser el centre i principi del moviment nazi). Per altra banda ja sabem que un dels desastres més grans de la història va ser la pujada, consolidació i derrota del nazisme, un regim que en només 12 anys (Del 1933 al 1945) va fer les barbaritats més grans de la història de la humanitat (L'Holocaust, la Solució Finals, milers de Camps de Treball, Concentració, i Extermini - com vam explicar temps enrere referent a Dachau-, La Segona Guerra Mundial amb més de 50 milions de morts, i etc. ), una de les parts de la nostra història comtemporània que esperem no es repeteixin mai mes.
A l'Alemanya de postguerra es varen destruir i amagar la majoria de tot el que representava el nazisme i concretament a Munic a part de la famosa Hofbräuhaus, on Hitler va fer el seu primer gran discurs. Gairebé tot al centre es troba plagat d'edificis i cerveseries o instal-lacions de tot tipus d'aquella època i regim (Com també en podem trobar a Berlín, Nuremberg, etc.), ja que no podem perdre de vista que el nazisme i les seves conseqüències nasqueren a la capital bavaresa. Ara però el Munic actual és una ciutat on l'ús o exhibició de la creu gammada és delicte penal i la salutació nazi podria ser pena de presó, tot i així pels turistes hi ha diverses ofertes didàctiques per conèixer el Munic de l'Alemanya nazi, la història d'Adolf Hitler i el Tercer Reich.


Recorregut pel Munic del Tercer Reich (1).
Avui, us explicarem alguns llocs de l'època nazi a Munic, dels molts que hi queden, com:
-L'edifici de l'actual Universitat Estatal de Música, a la Briennerstrasse, on hi havia les oficines del partit nazi.
-La Maximilianplatz, la part d'una plaça que conté un monument a les víctimes del règim nazi amb un gran peveter amb foc permanent.

Continuaré explicant el Tomb per la cervesa, el Tercer Reich, Munic i Baviera.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada