divendres, 13 de març del 2015

El 74,3% dels catalans donen suport a una Hisenda pròpia que recapti tots els impostos

CANVI DE CICLE

El 74,3% dels catalans donen suport a una Hisenda pròpia que recapti tots els impostos

Quatre de cada deu votants del PP i la meitat dels electors del PSC i C's també veuen bé edificar aquesta estructura d'estat, segons una enquesta del CEO

ROGER TUGAS Barcelona |

L'edificació de la Hisenda pròpia suma un suport quasi unànime entre els catalans. Així es desprèn d'una nova enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) a la qual ha tingut accés l'ARA i que reflecteix que un 74,3% dels ciutadans veu "adequat" que "Catalunya disposi d'una Hisenda pròpia amb competència per a la gestió, inspecció i recaptació de la totalitat dels impostos satisfets a Catalunya". Per contra, només un 15,8% ho veu inadequat, mentre que la resta no ho sap o no contesta. A més, el suport és molt transversal, atès que quatre de cada deu votants del PP també ho veu amb bons ulls i s'hi oposa un 56,9%. De la mateixa manera, un 48,7% dels electors de C's ho veu adequat i s'hi oposa només el 44,4%. La Hisenda pròpia rep el grau de suport més elevat entre el votant d'ERC –un 97,9%–, seguit del de la CUP –91,5%–, CiU –91%– i ICV-EUiA –81,5%–. Pel que fa al PSC, un 48,5% ho veu adequat i un 34,6% inadequat.
Per altra banda, la mateixa enquesta apunta que els catalans tenen una sensació generalitzada que "les polítiques de l'Estat tenen un caràcter recentralitzador". Subscriuen aquesta afirmació un 62,7% de les persones que han participat en el sondeig, i la rebutgen només el 16,5%. El 20,8% restant no ho sap o no contesta. En aquest cas, a més, fins i tot el 68,3% dels votants del PP considera que el govern presidit per Mariano Rajoy és recentralitzador –un percentatge per sobre de la mitjana– i no ho creu només el 19,9%. L'únic partit que rebutja aquesta idea és C's, però per un estret marge (el 38,6% sí que la subscriu i el 42,4% no). A l'extrem oposat, detecten el caràcter recentralitzador el 86,1% dels votants de la CUP, el 82,8% dels d'ERC, el 71,4% dels de CiU, el 67,1% dels d'ICV-EUiA (per sota del PP) i el 53,8% dels del PSC.
La mateixa enquesta del CEO pregunta sobre moltes altres matèries, tot i que no directament sobre intenció de vot o sobre el posicionament davant el futur polític de Catalunya. Assenyala, per exemple, que el 69,8% dels enquestats rebutja finançar noves infraestructures a través de peatges, un 79,8% vol que s'impulsin nous serveis de Rodalies a les principals aglomeracions urbanes, la immensa majoria prefereix millorar o mantenir les noves infraestructures i sols un 9,5% demana invertir en noves, o que un 59,4% reconeix haver reduït la seva despesa cultural.
L'enquesta s'ha elaborat a partir de 1.600 enquestes que es van realitzar entre el 17 de novembre i l'11 de desembre de 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada