dimecres, 18 de març del 2015

UN TOMB DEL MEDITERRANI A BAVIERA (6). - Del 12 al 25 de febrer del 2015.-Com i que és Baviera (4). -De la Hofbräuhaus al Munic del Tercer Reich. (2).

Articles del Víctor

13/16.03.15.
UN TOMB DEL MEDITERRANI A BAVIERA (6).
Com i que és Baviera (4). De la Hofbräuhaus al Munic del Tercer Reich . Del 12 al 25 de febrer del 2015.
De la Hofbräuhaus al Munic del Tercer Reich. (2).
Aquests dies he descobert diverses coses de Munic que moltes vegades no m'hi havia fixat tant, algunes són els munts de llocs referents al seu passat nazi, que els nazis s'havien reunit gairebé en totes les grans cerveseries de la seva època, com veurem en aquest recorregut, que la capital bavaresa, també, fou una de les grans ciutats alemanyes bombardejades pels aliats.
Us he de dir que sempre pensava que Munic era dels llocs d'Alemanya on des del 1942 al 1944 se l'havia bombardejat menys, i que les ciutats que més, foren principalment Berlín, Dresden, Hamburg i Nuremberg. 
Doncs no, Munic també va ser molt bombardejada, - encara que els bombardejos que es van fer al sud del país van ser de baixa intensitat - cap al final de la guerra, un 90% del nucli històric fou destruït en 73 incursions aèries i més de la meitat de la ciutat estava en ruïnes, amb la xifra de 6.000 morts de la població civil i a causa de l'evacuació, la migració, la deportació, en total, Munic va perdre el 34% de la seva població, amb 279.000 persones desplaçades, i a causa dels atacs aeris la població total es va reduir de 829.000 al maig de 1939 a 550.000 al maig de 1945, la quantitat d'abans de la guerra no es va recuperar fins a 1950.
Resulta que gairebé un terç de la població alemanya va ser afectada pels bombardejos, que afectaren més d'una quarta part de les cases d'Alemanya, a prop de cinc milions foren evacuades, altres 14 milions de persones van perdre alguna propietat, entre 17 i 20 milions es van veure en algun moment privats d'electricitat, aigua o gas.
I així del 1942 fins als primers quatre mesos de 1945 es van llançar sobre Alemanya i que va pujar progressivament un total de 1.920.440 de tones de bombes. A finals del febrer de 1944 les tres quartes parts de la ciutat de Dresden foren destruïdes en només dos dies de bombardejos amb la mort de 25.000 persones. 
                                                                                       
Recorregut pel Munic del Tercer Reich (2).
Avui, us continuarem explicant alguns llocs de l'època nazi a Munic, dels molts que encara hi queden, com:
-L'Odeonsplatz, ara famosa plaça d'estil florentí davant la Residentz amb la Fedherrnhalle o Hall dels Generals on l'any 1923 la policia va dispersar als nazis, amb la mort de 16 seguidors de Hitler, on el futur Führer fou ser ferit i després empresonat amb una aparent desmobilització del moviment nazi.

-La Fedherrnhalle, la Lògia del Mariscal o Hall dels Generals, - és una còpia de la Loggia dei Lanzi di Firenze, però molt més monumental que la de la Piazza de la Signoria que té al seu costat del David de Michelangelo-, és va construir entre els anys 1841 i 1844 i presideix l'Odeonsplatz entre els carrers de la Residentz-str., el Diener-str., per una banda, i Theatiner-str. On de resultes del Putsch de Munic, els nazis s'ho van apoderar totalment i si feien , també, les seves grans concentracions ideològiques.

-La Bürgerbräukelle a la Rosenheimer-str.- o més ben dit el lloc on es trobava fins al 1945-. Aquesta cerveseria era el lloc més freqüentat pels membres del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany, NSDAP, als seus començaments polítics, on si duien a terme les reunions, commemoracions i desenvolupament del partit, el lloc on es va gestar i d'on va sortir la marxa del Putsch de Munic en 1923, i potser el més important de tots - ja que podia haver canviat el transcurs de la historia-, on gairebé el 1939 va costar la vida Hitler, per l'explosió d'una bomba quan ja era el Führer poderós, la cerveseria no es va reconstruir mai més, fins a la seva destrucció el 1945.
- Monument commemoratiu de l'atac a Hitler en el Bürgerbräukeller per Georg Elser, el 8 de novembre de 1939. Ara hi ha una placa on mostra la ubicació exacta d'on va explotar la bomba. El seu autor Georg Elser va ser assassinat en Dachau el 9 d'abril de 1945. Com hem dit el Bürgerbräukeller ja no existeix i en el seu lloc és ara el Munich Hotel Hilton. 

-La Viscardigasse és un carrer estret transversal que va de la Residentz-str., al Theatiner-str., on si
troba el Palau Preysing, una mansió d'estil tardà barroc, residència dels Comtes de Preysing, construit entre 1723 i 1728, i que ocupa tota una illa. 
En aquest carrer es va fer desobediència civil en l'època nazi quan tots els ciutadans que passaven per davant de la Feldherrnhalle havien de saludar el monument-memorial amb la salutació de Hitler. Per evitar això, moltes persones utilitzaven la Viscardigasse i aquesta ruta era coneguda com la Drueckebergergasse o Carreró dels Ganduls, avui dia en aquest carrer es poden veure unes llambordes daurades - posades per l'ajuntament- com si fos un memorial en honor als resistents que no volgueren saludar l'estàndad nazi. Tot això ho podeu trobar fàcilment, ja que està als carrers del glamour.
Continuaré explicant el Tomb per la cervesa, el Tercer Reich, Munic i Baviera.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada