divendres, 13 de març del 2015

D'on traurien els vots a Catalunya Podem i Ciutadans?

Divendres  13.03.2015  12:48

D'on traurien els vots a Catalunya Podem i Ciutadans?

Segons el CEO, tots dos partits obtindrien entre 16 diputats i 17 al parlament

VilawebCiutadans i Podem aconseguirien entre 16 i 17 diputats si ara hi hagués eleccions al Parlament de Catalunya, segons el sondatge (pdf) fet públic avui del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Totes dues formacions quedarien empatades en les posicions tercera i quarta i passarien davant del PP, que obtindria 13 o 14 escons. Per tant, Podem entraria amb força al parlament i Ciutadans guanyaria entre 7 i 8 diputats. I d'on vindrien tots aquests nous vots? Podem els trauria sobretot del PSC i ICV-EUiA i, en menor mesura, de Ciutadans i de la CUP. I Ciutadans, sobretot del PP, però també manllevaria vots al PSC.
El cas de Podem
Repassem les dades. El CEO es fixa en el record de vot dels dos mil enquestats en aquest estudi: és a dir, qui asseguren que van votar en les últimes eleccions al parlament, el novembre del 2012. I encreua aquestes dades amb la intenció de vot amb vistes a les eleccions vinents. D'aquest encreuament podem observar, amb percentatges, qui diu que votaria Podem. I el resultat és que un 29,2% dels qui van votar el PSC i un 20% dels qui van votar ICV-EUiA ara es decantaríem per Podem.
En menor mesura, també captarien vot de Ciutadans: un 9,8% dels que diuen que van votar-los el 2012. I un 9% dels votants declarats del PP, a més d'un 9,2% dels que asseguren haver votat la CUP. Ara, convé apuntar que en aquest mateix estudi la CUP tindria un augmentar espectacular del nombre de diputats, i passaria de 3 a 10-11. Això s'explica perquè la CUP prendria votants a ERC, però també a ICV-EUiA i a CiU. I és important de destacar que entre els possibles votants de Podem n'hi ha un 16% que van votar en blanc i un 13,5% que no van votar.
El cas de Ciutadans
El cas de Ciutadans és diferent. La majoria de votants que engreixen el partit de Rivera vénen del PP, un 22,9% dels qui havien votat aquest partit el 2012. I també esgarrapen votants al PSC, un 6,7% dels ex-votants socialistes. Ciutadans és el partit que té el votant més fidel, segons aquesta enquesta; tan sols perdria votants cap a Podem. La CUP és l'altre partit amb un votant més fidel, amb una petita fuita cap a Podem i una altra, encara més petita, cap a ERC.

Més informació
CiU i ERC empatarien a les eleccions al parlament, segons el CEO
El no a la independència amplia l'avantatge, segons el CEO
Deu consells per a no caure en el parany de les enquestes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada