dimarts, 18 de novembre del 2014

El 'Calendari dels pagesos': l'actualitat de la saviesa popular

Dimarts  18.11.2014  06:00

El 'Calendari dels pagesos': l'actualitat de la saviesa popular

S’acaba de posar a la venda l’edició del 2015 del popular almanac · És la publicació més veterana que hi ha en català

VilawebCada mes d'octubre apareix el Calendari dels Pagesos, la publicació més antiga en llengua catalana. Aquest almanac, que s'ha editat ininterrompudament des del 1861, és un compendi d'informació agrícola, prediccions meteorològiques, fires i mercats i saviesa popular. Però en cada edició el calendari actualitza una part dels continguts per mantenir la vigència en una societat com més va menys agrària. La del 2015 incorpora texts sobre tractaments biològics per a la salut de les plantes i un article de com la saviesa popular pot ajudar en la predicció del temps, escrit per Dani Ramírez, meteoròleg de TV3.
Norbert Tomàs, coeditor de la publicació, explica que el 'Calendari dels pagesos' és l'últim exponent de la tradició dels calendaris populars. Diu que durant la segona meitat del segle XIX s'editaven més de trenta almanacs diferents i avui només en sobreviuen dos: el 'Calendari dels pagesos' i el 'Calendario del ermitaño de los Pirineos', publicat en espanyol per la mateixa editorial. El fet que sigui la publicació més antiga editada en català la converteix en part del nostre patrimoni etnogràfic. Tal com assenyala Amadeu Carbó, membre del consell de redacció, 'pots veure l'evolució de la societat repassant-ne alguns exemplars'.
Actualment el 'Calendari dels pagesos' té una tirada de 62.000 exemplars. Hi ha molta gent que el compra per tradició, però també n'hi ha molta que en fa un ús pràctic, com ara els afeccionats a l'astronomia i a la jardineria. Tomàs explica que cada any miren d'introduir-hi articles d'actualitat que s'adaptin als nous costums i alhora difonguin la saviesa popular. N'és un bon exemple l'augment dels horts urbans i la tendència a emprar pesticides naturals, dos temes que recull l'edició de l'any vinent. Un altre dels apartats en auge és la informació de fires i mercats, sovint molt lligada amb mostres gastronòmiques o artesanals.
El podeu comprar aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada