dissabte, 22 de novembre del 2014

Sánchez exigeix a Rajoy que iniciï un diàleg amb Catalunya

 DESPRÉS DEL 9N
Propostes DEL LÍDER DEL Psoe

Sánchez exigeix a Rajoy que iniciï un diàleg amb Catalunya

Aposta per blindar les competències catalanes en llengua i educació

Reclama al líder del PP que tracti els 23 punts de Mas o la reforma constitucional

EL PÈRIODICO
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA
Dissabte, 22 de novembre del 2014
Sánchez, ahir, a l'hotel on es va reunir amb agents socials.
El secretari general del PSOE va aprofitar la seva visita a Catalunya, prèvia a la que hi farà el president del Govern, Mariano Rajoy, per exigir a aquest últim que obri d'una vegada el diàleg amb Catalunya per frenar el desafiament sobiranista i que es deixi de querelles i pressions. Després de reunir-se dijous a la nit amb dirigents de grans empreses, ahir al matí Sánchez ho va fer a porta tancada amb membres de pimes, de col·legis de notaris i d'advocats, economistes i persones del món de la cultura per demanar-los les seves opinions sobre la situació de Catalunya i explicar-los la seva aposta per una reforma constitucional com la millor via per solucionar el contenciós amb Espanya i evitar d'aquesta manera una ruptura.
«EL PITJOR PRESIDENT» / El líder socialista va criticar durament l'actitud d'«immobilisme» de Rajoy en el conflicte, va considerar inadmissible que hagués trigat tres dies a comparèixer per reaccionar davant les votacions del 9-N, i va sentenciar que la forma de respondre a aquest problema demostra que és «el pitjor president de la democràcia espanyola en el pitjor moment que està passant la recent democràcia espanyola».
Sánchez va recalcar que en aquests moments el més important és que es reflecteixi una voluntat de diàleg que serveixi per desactivar la tensió actual. Va asseverar que el PSOE vol tenir un paper actiu en aquesta negociació, perquè considera que la creixent desafecció catalana «és un problema d'Espanya».
Per activar aquest diàleg, va fer diverses propostes a Rajoy. Des de l'obertura immediata de negociacions amb Mas sobre els 23 punts que li va exposar aquest abans del 9-N per millorar l'autogovern de Catalunya, fins a l'obertura al Congrés d'un procés de reforma de la Constitució com proposa el PSOE, passant fins i tot per reunions conjuntes de Rajoy, Mas i ell mateix per buscar sortides pactades amb voluntat de permanència amb els dos grans partits d'àmbit espanyol.
Més concretament, el socialista va obrir la porta a blindar les competències en llengua i educació a Catalunya i negociar una millora del finançament, tot i que va descartar el concert econòmic.
En un clar to conciliador, Sánchez es va distanciar de les declaracions recents d'Alfonso Guerra en què aquest va desqualificar les votacions del 9-N i l'independentisme. El líder del PSOE va recalcar que «l'independentisme és una opció tan legítima» com qualsevol altra, però que a ell el que li interessava era «la igualtat i no les identitats».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada