dilluns, 17 de novembre del 2014

Una proposta a la italiana, per Vicent Partal

OPINIÓ

Vicent Partal

17.11.2014

Una proposta a la italiana

Vilaweb
 
Aquests dies la gran discussió és si cal avançar les eleccions i si cal fer una llista unitària, o tan unitària com siga possible per a guanyar la majoria absoluta. Sempre he expressat la meua posició amb claredat: crec que no té gens de sentit que en unes eleccions per a proclamar la independència els partits s'hi presenten separats, i encara menys que cap força política no aconseguesca, almenys, la majoria absoluta. Pensem en la reacció d'Europa i dels països del món que necessitarem que ens reconeguen: com els expliquem que no som capaços d'unir-nos ni per a això? Quina imatge donaríem? Quina credibilitat tindríem a partir d'aleshores?

Em sembla evident, tanmateix, que la llista unitària és impossible. CiU sembla que la vol, però els altres no, i no sóc mai partidari de demanar impossibles. Però l'altre dia Amadeu Abril va exposar una possibilitat que crec que podria ser interessant i conciliar les diverses posicions. L'explique.

Es tracta de fer una llista a la italiana —més o menys a la italiana. És a dir que CiU, ERC i CUP, i si ho vol ICV o qualsevol altre partit, es presenten separats però incloent una referència única. Seria, per exemple, CiU - Llista per la Independència, ERC - Llista per la Independència, CUP - Llista per la Independència. Això permetria que cadascú rebés els vots per a ell i que per tant quedàs clar quin suport real té cada partit, si és que això importa tant. Però…

Però al parlament es formaria un sol grup: Llista per la Independència. Un grup flexible, en què tots sabríem quants diputats té cadascú i en què no caldria votar conjuntament res que no fos relacionat amb el procés. D'aquesta manera, podríem mostrar als altres estats la força del conjunt i obtindríem possiblement una majoria absoluta clara i contundent, suficient per a reclamar el reconeixement internacional.

Ja ho sé, que aquest no és l'únic tema i que això és complicat a causa del reglament del parlament. Ja ho sé que caldrà pactar moltes més coses que aquesta. Però crec que la proposta que Abril posa sobre la taula és una mirada innovadora que caldria tenir en compte, si més no. Abans d'esguerrar-ho tot.

Finalment: durant anys molts lectors m'han qualificat d'optimista. Crec que els fets m'han anat donant la raó i, doncs, que allò que explicava diàriament no era fruit de l'optimisme sinó de la realitat, que s'ha anat confirmant. Però avui he de dir, i ho dic tan serenament com sé dir-ho, que l'odi partidista d'alguns, un odi irracional i desbocat des de fa dies, fa perillar el procés d'independència. I jo, per primera vegada en molts anys, veig possible que no hi arribem. Ho diré més clar: estic  convençut que no hi arribarem si ens deixem arrossegar per aquest camí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada