dissabte, 29 de novembre del 2014

Una jornada per a visibilitzar els micropobles de Catalunya

Dissabte  29.11.2014  06:00

Una jornada per a visibilitzar els micropobles de Catalunya

L'associació de municipis més petits de cinc-cents habitants organitza la primera Convenció de Micropobles de Catalunya

VilawebDels més de nou-cents municipis de Catalunya, una tercera part tenen menys de cinc-cents habitants (mapa). Malgrat que sumen menys de l'1% de la població, quant a nombre sí que tenen un pes en el conjunt de l'administració municipal catalana. Des del març del 2008, una associació vetlla per les necessitats i interessos específics dels anomenats 'micropobles', a la qual ja n'hi ha quasi un centenar d'associats. Avui s'apleguen en la primera Convenció de Micropobles de Catalunya a Pira (Conca de Barberà).
La intenció de la reunió, més enllà de compartir experiències, és de donar a conèixer quina és la situació actual d'aquesta mena de municipis a Catalunya i convidar els assistents a reflexionar-hi.
Es farà, sobretot, a partir de tres ponències de la professora Maria Garganté, sobre aspectes geogràfics i històrics de la 'Microcatalunya'; del periodista Lluís Foix, sobre l'àmbit econòmic i social dels petits municipis, i del també periodista Carles Capdevila, sobre el tractament que se'n fa als mitjans de comunicació.
A la descoberta de la Microcatalunya
En aquesta voluntat de descobrir els micropobles, cal esmentar especialment una original iniciativa engegada el març passat pel periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer. Microcatalunya, que és com es diu, es plantejava de descobrir la realitat dels petits pobles catalans a través del màxim d'eines digitals. Durant sis mesos, els autors han recorregut amb furgoneta 'aquesta Catalunya menys transitada i, a vegades, més oblidada', per a explicar 'com s'hi viu, qui hi viu i què hi passa'. Paral·lelament, s'ha anat construint amb la participació de la gent una petita Wikipedia, on es poden trobar milers de vincles relacionats amb els micropobles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada