dijous, 27 de novembre del 2014

Londres proposa de transferir a Escòcia tot el control sobre l'impost de la renda

QUE N'APRENGUIN...!!!
Dijous  27.11.2014  13:17
Autor/s: ACN

Londres proposa de transferir a Escòcia tot el control sobre l'impost de la renda

La Comissió Smith també recomana de transferir part dels ingressos per l'IVA

VilawebEl parlament escocès ha de tenir el control sobre l'impost de la renda, segons la comissió de tots els partits britànics creada després del referèndum d'independència per negociar un nou autogovern. Els partits han presentat aquest dijous la seva proposta, que també recomana transferir part dels ingressos per l'IVA, tot l'impost de l'Air Passenger Duty que es cobra pels viatges en avió, i permetre a Edimburg el vot als joves de 16 i 17 anys en eleccions locals i escoceses. 'Hem mantingut la nostra promesa al poble escocès', ha dit el primer ministre britànic, David Cameron. Pel president de la 'Comissió Smith' la proposta és la 'major transferència de poders des de l'establiment del parlament'.
Els tres líders britànics, el conservador David Cameron, el laborista Ed Miliband i el liberal demòcrata Nick Clegg, es van comprometre dies abans del referèndum escocès a negociar una transferència àmplia de poders al parlament de Holyrood si el 18 de setembre els ciutadans votaven 'no'. Amb la victòria unionista per un 55% dels vots, es va decidir establir la Smith Commission, una comissió transversal amb representants de tots els partits, també els independentistes de l'SNP, per negociar propostes d'autogovern.

L'informe publicat aquest dijous presenta com a poder més rellevant la transferència total de l'impost sobre la renda, una reivindicació clara dels nacionalistes que fins ara havia rebut l'oposició frontal dels laboristes, que han finalment cedit. El text també recomana que el parlament escocès pugui autoritzar la votació dels joves de 16 i 17 anys a les eleccions, després de la seva àmplia implicació en el referèndum, on van poder votar per primera vegada. Els partits també proposen transferir l'impost que es paga per volar des dels aeroports, control del 10% dels ingressos recaptats per l'IVA i ampliar els poders en benestar social que afecten la gent gran i amb discapacitat.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha dit que està 'encantat' amb els plans, que ara s'han d'utilitzar per redactar un primer esborrany legislatiu per transferir poders que hauria d'estar llest a finals de gener. Des del govern escocès, el nou viceprimer ministre, John Swinney, ha dit que l'ampliació de l'autogovern és una bona notícia però que la proposta no és prou ambiciosa.

'D'acord amb aquestes propostes, menys del 30% dels nostres impostos es marcaran des d'Escòcia i menys del 20% de la despesa en benestar social estarà transferida', ha dit Swinney en un comunicat. Des del partit laborista, la diputada Margaret Curran ha defensat la proposta com una mostra que els grans partits han 'mantingut la promesa'. 'Hi haurà un parlament escocès més fort', ha assenyalat Curran, que considera que les mesures 'responen a la crida pel canvi' del 18 de setembre.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada