dimarts, 18 de novembre del 2014

Sala i Martín: "Catalunya està al radar de totes les agències econòmiques"

DESPRÉS DEL 9N

17/11/2014
Consulta

Sala i Martín: "Catalunya està al radar de totes les agències econòmiques"

L'economista creu que, d'entrada, el 'ressò internacional' és una gran 'victòria' dels partidaris del 9-N

Xavier Lladó
El Singular
L’economista i professor de la universitat de Columbia Xavier Sala-i-Martín assegura que "Catalunya està al radar de totes les agències econòmiques". Ho ha explicat al programa "Divendres" de TV3, on ha analitzat com veu el món econòmic la situació de Catalunya després del 9-N.

Per a Sala i Martín "és una victòria brutal de la gent pro-consulta" que, de sobte, "Catalunya estigui als radars de totes les agències econòmiques, agències de notícies, a tot arreu, cosa que no havia passat mai". És el ressò internacional del 9-N. "Porto 30 anys vivint als EUA i, fins ara, havia d'explicar què era Catalunya perquè hi havia gent que no n'havia sentit a parlar mai".

La presència del procés als mitjans internacional és una cosa que "preocupa molt a Espanya", diu. Segons ha explicat, al darrer fòrum econòmic de Davos, al gener d'enguany, "es preguntava a la sortida de les reunions si s'havia parlat d'aquesta qüestió i estaven contents [els espanyols] perquè més o menys no se'n parlava gaire".

Sala-i-Martín ha destacat que no només són Fitch, l'agència d'avaluació de deute per a inversors, o el gran mitjà econòmic Bloomberg, també The New York Times o The Wall Street Journal, com s'ha vist, que han informat i valorat el procés.

Ha explicat que tan Fitch (parlant de qualificació de deute, que és la seva especialitat) com Bloomberg són partidaris del diàleg entre Catalunya i Espanya perquè opinen que això milloria les dues economies i a la vegada afirmen que, en cas d'independència, l'Estat espanyol es veuria greument perjudicat, tan si fos una secessió pactada com 'desordenada". De les conseqüències per a Catalunya, no n'opinen. És l'opinió del món econòmic internacional que ha observat l'economista.

L’economista Xavier Sala-i-Martín
L’economista Xavier Sala-i-Martín

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada