dimecres, 26 de novembre del 2014

Mas demana «sumar més enllà dels partits per un sol cop»

Mas demana «sumar més enllà dels partits per un sol cop»

Proposa unes plebiscitàries amb llista unitària que ell podria encapçalar o tancar i unes eleccions constituents posteriors, tot abans del 2016

Si hi ha majoria absoluta, el pla portaria a la independència en 18 mesos

, Barcelona | ND 25/11/2014 a les 19:20h
 


Artur Mas ja té un pla concret per portar Catalunya a la independència. Un pla que demana un pas enrere als partits i un pas endavant a la societat civil. Una proposta que passaria per unes eleccions plebiscitàries amb una llista pel sí bastida per noms de la societat civil i per experts, amb el suport dels partits però amb una presència directa reduïda a la meitat dels llocs, i amb Mas obrint o , fins i tot, tancant la candidatura. I al cap d'un any i mig, unes eleccions constituents que culminarien la construcció de l'Estat independent i la seva proclamació, que la població hauria d'aprovar en un referèndum.

Aquest és el plantejament que Mas ha proposat al front sobiranista aquest vespre davant de 3.000 persones que s'han concentrat a l'Auditori de Barcelona per escoltar la seva anunciada conferència, en la que sobretot ha demanat “sumar més enllà dels partits per un sol cop”. El president ha puntualitzat que és el seu pla "no el del govern, ni el del partit", i que aquestes són les etapes bnecessàries si es vol disposar d0un mandat democràtic assumible "pel club dels estats del món" en el qual Catalunya voldria ingressar.

Mas ha estat prou concís en els detalls per deixar les cartes ben clares als partits que fan costat al dret a decidir. Fins i tot, Mas ha admès que la fórmula de les plebiscitàries no és la millor però és l'única que queda. Segons Mas, per assolir aquest concepte de sinònim de plebiscitàries és absolutament necessari que com a mínim una llista que aposti pel “sí” ha d'assolir majoria absoluta per tal que sigui un missatge “clar i entenedor a fora i a casa”. Si no hi ha llista unitària, nio hi haurà eleccions fins a finals de 2016. Això va quedar ben clar.

Una llista en què s'hi afegeixen partits, integrada per noms de la societat civil i experts reconeguts i que acceptarien per no tornar-se a presentar, com un acte de servei al país. El mandat parlamentari seria curt -un any i mig- i després vindrien unes noves eleccions que tindrien caràcter constituent i a les quals ja es tronarien a presentar els partits amb les seves sigles. La llista plebiscitària tindria el finançament de la campanya al marge dels partits, i les subvencions públiques que rebés es repartirien entre els partits per assegurar la seva viabilitat després de les plebiscitàries.

Sí aquesta llista pel “sí” guanyés, segons Mas, hauria de comunicar a l'Estat i a la comunitat internacional la voluntat per constituir un nou estat, demanar encetar negociacions, enllestir les estructures d'Estat, obrir un procés participatiu per elaborar la Constitució catalana, assegurar la majoria parlamentària per garantir els serveis públics, i promoure unes eleccions constituents amb posterior referèndum.

Superada aquesta fase, Mas no ha volgut posar límits de temps o tancar un calendari concret. “Si volem fer les coses bé, el temps ha de ser la conseqüència del que es vulgui fer, no ens podem adormir i cal arribar ben preparats" , ha assegurat, per afegir que el “quan no serà un problema”.

Mas ha justificat un calendari electoral collat perquè el país viu en condicions “excepcionals”. “No estem en una situació de normalitat”, ha insistit, tot seguit ha demanat per enèsima vegada generositat als partits per l'objectiu de crear un Estat independent. "És hora de deixar pas a les idees per sobre la ideologia. Crits d'independència i aplaudiments han tallat fins a tres cops un discurs d'hora i quart. La proposta, doncs, ja està sobre la taula.


 
http://dades.grupnaciodigital.com/redaccio/arxius/documents/1416961471Conferncia_President_Artur_Mas_25_de_novembre.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada