dimecres, 19 de novembre del 2014

Òmnium preveu mediació internacional pel procés català

Òmnium preveu mediació internacional pel procés català

Muriel Casals veu probable que la negociació de la independència de Catalunya necessiti d'un "àrbitre"

| ND 18/11/2014 a les 17:14h
 
La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, veu probable que la negociació de la independència de Catalunya necessiti la mediació internacional, ja que no creu que el 'no' del govern espanyol canviï. "És probable que s'hagi de fer amb un àrbitre internacional. Tot i que Jimmy Carter ja és gran", ha expressat amb un cert to humorístic en el marc de la conferència organitzada aquest dimarts per la Fundació Catalunya Societat Civil al Cercle del Liceu. La negociació s'afrontaria en cas que els catalans donessin un mandat polític a favor de la independència, i si l'Estat vol fer una proposta "interessant" per a Catalunya, Casals ha recomanat a PP i PSOE que facin una oferta conjunta.

"És molt probable que com amb els divorcis que no són del tot amistosos, la negociació s'hagi de fer amb un jutge" ha respost Casals a un dels assistents en el torn de preguntes. Tot i que ara sembla "impossible", la presidenta d'Òmnium està convençuda que, si els catalans voten majoritàriament a favor de la independència, arribarà un moment en el que no hi haurà més remei que afrontar la negociació.

Sobre la possible oposició de tercers estats a reconèixer la sobirania de Catalunya, Casals ha apuntat al pragmatisme de la comunitat internacional i ha afirmat que, sovint, declaracions contundents en contra d'algun fet acaben fent un gir de 180 graus. En aquest sentit ha recordat l'oposició frontal del que era secretari d'Estats dels Estats Units James Baker a reconèixer Eslovènia quan aquesta es va declarar independent de Iugoslàvia el 1991. Pocs mesos després tant els EUA com la Comunitat Europea reconeixen la sobirania del nou estat eslovè.

Casals ha destacat que, a diferència d'anys enrere, la majoria de catalans no vol contribuir ara a canviar Espanya, sinó que aposta per la creació d'un estat independent. Poder prendre totes les decisions econòmiques, socials i culturals que afectin el país és el principal argument que la presidenta d'Òmnium ha esgrimit per defensar la independència.

Segons ella, la majoria de decisions del govern espanyol van orientades a beneficiar el model econòmic del centre de la Península, potenciant les grans empreses -sovint relacionades amb l'administració pública-, però "oblidant-se" dels petits i mitjans empresaris, majoritaris a Catalunya. També en l'àmbit econòmic, però des d'una vessant més social, Casals ha apuntat cap al govern de l'Estat com el principal responsable de les retallades, ja que controla l'aixeta dels diners i decideix quants en destina a l'educació i a la sanitat catalanes.

Pel que fa al món cultural, la presidenta d'Òmnium ha recordat les intromissions al model lingüístic català i els atacs a la immersió lingüística. "Des del 1978 hem viscut un llarg període de democràcia, de viure en una Espanya desenvolupada, democràtica i reconeguda al món. Però després de 36 anys hem constatat que l'estat espanyol no vol la pluralitat. No li agrada la diversitat. El seu model és el francès. Una llengua, una cultura", ha sentenciat.

Arribats a aquest punt, Muriel Casals no contempla cap tipus d'oferiment per part del govern espanyol capaç de seduir els catalans. Ella està convençuda que si el 2012 hagués ofert un pacte fiscal similar al del País Basc, avui no hi hauria tants independentistes, però creu que ara els ciutadans han passat a un altre marc mental encaminat cap a la possibilitat d'atorgar tot el poder de decisió a la Generalitat. En tot cas, ha recomanat als dos grans partits espanyols que, si volen fer una oferta "interessant" per a Catalunya la facin conjuntament. Una proposta que, com la independència, defensa que se sotmeti a l'opinió dels ciutadans, és a dir, a les urnes.

La conferència de Muriel Casals ha estat centrada en l'àmbit econòmic. Com a professora emèrita del Departament d'Economia i d'Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i especialista en història del pensament econòmic i economia europea, ha defensat la viabilitat d'una Catalunya independent, oposant-se als "tòpics" del boicot comercial de l'Estat -no el veu probable si els productes catalans són de qualitat i a preu raonable- o de l'expulsió del nou país de les institucions europees. Sobre aquest últim punt, ha apuntat que hi ha països, com Suïssa, que demostren la viabilitat d'un país fora de la UE, i més tenint en compte que Catalunya és "contribuïdora neta" als comptes europeus, però ha subratllat que pels catalans pertànyer a Europa és "il·lusionant" pel fet de contribuir a construir una Europa més cohesionada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada