dimecres, 19 de novembre del 2014

«Herr Pep», els secrets de Guardiola al Bayern

«Herr Pep», els secrets de Guardiola al Bayern

Per l'entrenador la "pitjor cagada" de la seva carrera va ser la derrota contra el Madrid a la Champions

| ND 18/11/2014 a les 19:17h
 
'Herr Pep', la crònica des de dins del primer any de Guardiola al Bayern. Foto: Laura Alberch

Ahir el periodista i exatleta olímpic Martí Perarnau va presentar a la Llibreria 22 de Girona la seva crònica del primer any de Pep Guardiola al Bayern, publicada el setembre passat, on explica en temps real els secrets de la feina del tècnic amb el campió alemany. Per escriure 'Herr Pep' (Ed. Córner, 17,90 euros), Perarnau només va haver de complir una condició: durant un any, el temps que va passar al costat de Guardiola, no va poder exercir de periodista. "De tot el que sàpigues no podràs dir res", li va dir en Pep. Era el primer cop que l'entrenador autoritzava un periodista a explicar la seva feina des de dins.

La presentació del llibre va anar a càrrec de l'escriptor gironí Josep M. Fonalleras, que va destacar la vessant novel·lística que Perarnau ha aconseguit fer amb aquest llibre: "S'acaba imposant una certa virtut narrativa. Aconsegueix que aquesta crònica s'acabi convertint en un 'flashback'", va dir. Més enllà dels aspectes tècnics i tàctics que poden interessar als amants del futbol, el llibre conté moltes anècdotes i informacions desconegudes, agrupades en diferents moments, que també poden atraure totes les persones interessades en la figura de Pep Guardiola. "També és un llibre per xafarders", va dir Fonalleras, posant com a exemple un paràgraf que explicava què havia menjat per sopar el tècnic. L'obra també reflecteix la passió amb què Guardiola continua seguint el Barça després d'haver marxat i de com intenta evitar qualsevol polèmica amb el club.

Perarnau es va guanyar la confiança de Guardiola, dels seus jugadors i dels dirigents del club. D'aquesta manera, va poder accedir als entrenaments i a les converses de vestidor que mantenien l'entrenador i l'equip durant tota la temporada. "Jo no anotava res i després, quan marxava de l'estadi, m'apuntava ràpid al mòbil tot el que m'havia dit Guardiola perquè no se m'oblidés", va explicar Perarnau. En les més de 400 pàgines descriu el dia a dia d'un equip que, en aquella temporada, va guanyar la Supercopa d'Europa, el Mundial de Clubs, la Bundesliga i la DFB Pokal, com també les reaccions de Guardiola després dels partits, els seus gestos, els crits als jugadors i les seves preocupacions. A la presentació, l'autor va recordar el moment que Guardiola va arribar al Bayern: "Va ser com si hagués arribat Superman. Després de guanyar-ho tot, els alemanys veien l'entrenador com algú que encara els faria guanyar més", va dir.

Tot i així, aquesta sensació no va durar sempre. L'autor creu que la derrota (0-4) contra el Reial Madrid en el partit de tornada de la semifinal de la Champions va suposar l"humanització" del tècnic. "Ja no era una veneració, sinó un respecte", va explicar Perarnau, que també va destacar que tots els jugadors van donar un suport incondicional al seu entrenador. Aquest moment del llibre destapa la vessant més personal de Guardiola, que el mateix tècnic qualifica com "la pitjor cagada" que ha fet mai com a entrenador.

La tossuderia per arribar a la perfecció, la incapacitat de desconnectar del futbol i l'obsessió pels detalls són algunes de les característiques de Pep Guardiola que es deixen entreveure en el llibre. Una crònica que potser el mateix Guardiola no ha llegit: "Posaria la mà al foc que Guardiola no s'ha llegit el llibre", va confessar Perarnau. Després de tots els viatges mensuals a Munic i d'haver passat gairebé 200 dies al cor de l'equip, el periodista també va explicar que ha "desmitificat" la figura de Guardiola: "És un home normal, amb virtuts i defectes com tothom". I, per primera vegada, podem descobrir les claus de la seva feina i les seves reflexions.

 
Martí Perarnau i Josep M. Fonalleras a la presentació del llibre a Girona. Foto: Laura Alberch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada