divendres, 13 de febrer del 2015

Bartomeu va estar al corrent del fitxatge de Neymar però el va gestionar Ros

DECLARACIÓ A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Bartomeu va estar al corrent del fitxatge de Neymar però el va gestionar Ros

El president del Barça reitera que els comptes del club amb Hisenda "són perfectes i correctes"

EL PERIODICO
MARGARITA BATALLAS / MADRID
Divendres, 13 de febrer del 2015 - 16.14 h
El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ha estat tres hores declarant davant el jutge Pablo Ruz pel fitxatge de Neymar. En la seva compareixença, ha defensat que els comptes del club amb Hisenda "són perfectes i correctes", segons fonts presents en la declaració. Així mateix, ha confirmat que va estar al corrent de la contractació de l'astre brasiler, encara que la veu cantant la va portar l'expresident Sandro Rosell. També ha explicat que el Barça va contractar els serveis del despatx Cuatrecasas, expert en dret tributari, quan va ser imputat el febrer del 2014. I que aquest despatx els va aconsellar fer una declaració complementària per un import de 13,5 milions d'euros per cobrir "qualsevol eventualitat de tots els contractes firmats i de totes les qüestions referides a aquesta contractació", segons fonts presents en la declaració.
Per això, sosté que els cinc milions que, segons Hisenda no va tributar correctament en l'exercici del 2014, i que suposen un deute de 2,8 milions d'euros pels quals ha sigut imputat per delicte fiscal, estan inclosos en aquesta regulació, i en qualsevol cas, al ser beneficis empresarials haurien de ser tributats al Brasil, ja que van ser pagats a les empreses del pare de Neymar.

EL COST DEL FITXATGE SEGONS BARTOMEU

Aquest ha sigut el principal punt de discussió d'aquesta extensa declaració en la qual, a més, Bartomeu ha confirmat que el fitxatge de Neymar va ser demanat per l'entrenador Tito Vilanova per reforçar la davantera. I ha xifrat el cost del fitxatge en 57,1 milions d'euros als quals s'ha de sumar el salari del jugador que va veure incrementada la seva nòmina en nou milions d'euros quan el Barça va avançar el seu fitxatge al 2013, que en principi estava previst per al 2014.
"Jo els vaig donar la instrucció que treballessin amb risc zero, que ho arreglessin i que paguessin", ha assenyalat el president culer abans d'afegir que el club va pagar el febrer del 2014 un total de 13,5 milions d'euros per regularitzar la situació. "I crec que hem pagat de més", ha afegit.

LA VERSIÓ DE LA FISCALIA

Segons la fiscalia, aquest pagament --que formava part de la indemnització de 40 milions d'euros que el Barça va pagar al pare del futbolista per avançar al 2013 la incorporació de Neymar-- seria constitutiu d'un delicte fiscal per un frau a la Hisenda Pública de 2,8 milions d'euros, ja que s'hauria d'haver tributat al 52% per tractar-se d'una renda del treball imputable a un resident a Espanya.
El president del club, no obstant, ha defensat en la seva declaració que la tributació hauria d'imputar-se al moment d'"exigibilitat" del pagament, que s'hauria produït en l'exercici del 2013, quan Neymar encara vivia al Brasil i havia de tributar al 24,75% per ser una renda rebuda per un no resident.
Bartomeu, que ha explicat que únicament va firmar els contractes "esportius" perquè ocupava una de les vicepresidències amb Rosell, ha negat, com sosté la fiscalia, que els contractes que el Barça va firmar amb la societat N&N fossin una tapadora per engreixar el fitxatge del brasiler. "L'empresa de Neymar no era una entelèquia. Hi treballaven entre 30 i 40 persones i tenia un edifici de quatre plantes", ha explicat el president del Barça en la seva declaració, segons fonts jurídiques presents en la seva compareixença.
En aquesta mateixa línia, ha assegurat que durant aquests anys el club ha rebut "múltiples" informes sobre jugadors i que després del Mundial va rebre un milió de dòlars per una campanya publicitària de Neymar amb l'equipació culer per a un desodorant per als peus.

ELS CÀLCULS DE L'ACUSACIÓ

El frau imputat al Barça i a Bartomeu se suma a altres 2,4 milions d'euros més que el club hauria deixat de pagar el 2011 i a 6,9 milions corresponents a l'exercici del 2013. Per aquest motiu estan imputats l'expresident del Barça Sandro Rosell, a qui s'imputa un delicte societari i dos de fiscals, i el mateix club com a persona jurídica pels mateixos delictes contra la Hisenda Pública.
El fitxatge de Neymar va costar, segons la fiscalia de l'Audiència Nacional, un total de 94,8 milions d'euros (82,7 milions pel traspàs i 12,1 milions en impostos). Rosell, no obstant, va xifrar l'operació en 57,1 milions. Segons el Ministeri Públic, Rosell va amagar les xifres reals del fitxatge de Neymar per assegurar-se el fitxatge del futbolista, que tenia contracte amb el Santos fins al 2014, i avançar-lo al 2013. L'expresident culer havia arribat a un acord el 2011 amb l'empresa del pare de Neymar, propietària dels seus drets des del 2014, per adquirir la propietat del futbolista i un altre que es va denominar "de préstec" pel qual s'avançava una remuneració al jugador de deu milions d'euros. Per aquest pagament hauria d'haver pagat a Hisenda 2,4 milions d'euros.
El 2013, "i davant les perspectives que Neymar Jr. no assumís el compromís pactat", Rosell va buscar un acord amb el Santos per adquirir els seus drets federatius, que va tenir un cost de 17,1 milions d'euros. No obstant, va firmar amb el club brasiler tres contractes més: 7,9 milions per un conveni de col·laboració amb el futbol base, 4,5 milions com a contrapartida d'un partit amistós que no s'ha celebrat i la participació del Santos al Trofeu Joan Gamper. A més, Rosell i Bartomeu van enviar una carta el 31 de maig del 2013 al president del Santos en què es comprometien a pagar 2 milions més si Neymar era elegit entre els tres finalistes al millor jugador de la FIFA.

SET CONTRACTES

A aquests contractes se n'hi van sumar set més amb Neymar i les societats del seu pare, pels quals es van rescindir els dos acords subscrits el 2011 i se n'hi van afegir cinc més: 8,5 milions com a contracte de treball; 1,5 milions en concepte d'imatge, 649.985 euros en despeses de representació i gestió de l'agent del futbolista (el seu pare, que es va emportar un 5% de tots els contractes); 2 milions pel seguiment de jugadors (400.000 euros durant cinc anys) i 4 milions per tasques d'"agència" (contractes de publicitat amb empreses brasileres pel qual es van fer dos pagaments de 602.000 i 198.000 euros el 2013).
El 23 de febrer la Junta Directiva del Barça va acordar per unanimitat presentar una declaració complementària a Hisenda per la qual pagava 13.550.830,56 euros, per "saldar qualsevol possible deute" derivat d'aquesta operació. El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 investiga el fitxatge de Neymar des del 22 de gener del 2014, dia en què va admetre a tràmit una querella presentada pel soci del Barça Jordi Cases contra el llavors president de l'entitat Sandro Rosell, que es va veure obligat a presentar la seva dimissió un dia després.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada