dijous, 19 de febrer del 2015

Catalunya presenta inversions de 6.809 milions del 'pla Juncker'

PLA D'INVERSIONS A CATALUNYA

Catalunya presenta inversions de 6.809 milions del 'pla Juncker'

Catalunya presenta inversions de 6.809 milions del 'pla Juncker' 

Entre els projectes estrella figuren el corredor mediterrani i la Línia 9 del metro

Mas-Colell i Montoro se saluden a l'inici del Consell de Política Fiscal i Financera.
JUAN MANUEL PRATS
Mas-Colell i Montoro se saluden a l'inici del Consell de Política Fiscal i Financera.
EL PERIODICO
OLGA GRAU / BARCELONA
Dijous, 19 de febrer del 2015 - 19.29 h
En època d'estretors pressupostàries, Catalunya no es vol quedar sense una part del pastís del 'pla Juncker', el programa d'inversions que ha dissenyat la Comissió Europea juntament amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per mobilitzar a Europa inversions per valor de 315.000 milions d'euros en els pròxims tres anys gràcies a l'aval europeu. La conselleria d'Economia de la Generalitat, que dirigeix Andreu Mas-Colell, ha enviat al Ministeri d'Economia una llista de 185 projectes a Catalunya que requereixen inversions de 6.809 milions d'euros en el període 2015-2017.
Els projectes més importants que ha presentat la Generalitat en termes de volum econòmic no són nous, però la majoria estan en suspens per falta de recursos econòmics i figuren com a "paralitzats per insuficiència financera". El ministeri que dirigeix Luis de Guindos serà l'encarregat de centralitzar tots els projectes i enviar-los a la Comissió Europea. Espanya va enviar a Brussel·les a finals de l'any passat una llista de projectes que mobilitzarien al voltant de 53.000 milions d'euros, però va oferir tan poca concreció que va generar crítiques a la Comissió. Ara el Govern ha d'actualitzar, ampliar i detallar la llista.

PER A TOTS ELS SECTORS

El cost total de les inversions presentades puja a 16.167 milions però algunes ja estan en curs i altres es podrien executar per trams posteriorment, de manera que les inversions que podrien entrar en el pla per als tres pròxims anys sumen 6.809 milions. El volum d'inversió més elevat sol·licitat per la Generalitat correspon al sector transports (40%), seguit de les infraestructures tecnològiques i digitals (23,1%), connexions energètiques i eficiència energètica (20,02%), educació, salut i serveis per a ciutats (11,3%) i medi ambient i recursos naturals (5,4%). La informació, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, ha sigut facilitada pel Govern català arran d'una interpel·lació del grup Iniciativa per Catalunya (ICV).

CORREDOR FERROVIARI

El Govern vol que el 'pla Juncker' serveixi per desbloquejar infraestructures estratègiques a Catalunya. Així, la principal partida és una inversió de 1.585 milions d'euros en tres anys per fer les obres del corredor ferroviari mediterrani a càrrec de l'Estat, de les quals s'ha de destacar el nou traçat per a doble via entre Vandellòs i Tarragona, la variant de Martorell i el nou accés al port de Barcelona. La segona inversió estrella del pla del Govern és el desplegament de serveis tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) de la Generalitat de Catalunya, a què es destinaria una inversió de 344,7 milions d'euros en el període 2015-2017. La tercera inversió més quantiosa és la construcció del tram central de les línies L-9 i L-10, que compta amb 12 estacions i està previst que uneixi les línies L-9 Nord / L-10 Nord (totes dues actualment en servei) amb la L-9 Sud (amb previsió d'entrada en servei el primer semestre del 2016, segons l'informe elaborat per la Generalitat) i la L-10 Sud (amb obres actualment parades).

TELECOMUNICACIONS

En quart lloc apareix una inversió que executaria una empresa privada, concretament el desplegament de la xarxa mòbil de l'operadora de telecomunicacions Vodafone a Catalunya, amb una partida prevista de 300 milions euros. El cinquè projecte més destacat per volum torna a ser una infraestructura, concretament l'accés de la xarxa de tren a la terminal T-1 de l'aeroport de Barcelona, la primera fase de duplicació de via del tram Montcada-Vic, la interconnexió dels corredors ferroviaris de l'accés nord de Barcelona i les actuacions prioritàries en estacions.

ACTUACIONS PUBLICOPRIVADES

Al marge dels grans projectes d'infraestructures públiques, el Govern ha inclòs en aquesta llista actuacions publicoprivades i també projectes privats d'Endesa, Accenture-Indra, Fujitsu, HP-Ricoh, IBM, Vodafone, Unitecnic-Nexica, Telefónica, T-Systems i HP-Vass. Per exemple, els projectes presentats vinculats a Endesa, la majoria relacionats amb la creació de les ciutats intel·ligents ('smart-cities'), sumarien una inversió de 764,8 milions d'euros en els pròxims tres anys. Els executats per Telefónica pugen a 218 milions d'euros, mentre que els participats per Indra en solitari o amb altres empreses, com Accenture o Emte, comptabilitzen 91 milions d'euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada