divendres, 13 de febrer del 2015

De Sitges a Roses, Catalunya s’aboca al Carnaval

FESTA POPULAR

De Sitges a Roses, Catalunya s’aboca al Carnaval

Hi haurà operatius especials de tren i es reforçarà la seguretat



Hi haurà operatius especials de tren i es reforçarà la seguretat


Sitges, Roses, Solsona, Torelló, Vinaròs... són alguns dels carnestoltes més populars a casa nostra. Però on aniries de Carnaval si haguessis de triar un lloc de la resta del món? Venècia, Rio de Janeiro, Nova Orleans...? Entra aquí i explica'ns-ho
------------------------
El Carnaval va arrencar ahir, Dijous Gras, amb celebracions arreu de Catalunya. A Sitges, on té lloc un dels més reconeguts arreu del món segons diferents rànquings, hi desfilaran 50 carrosses amb més de 3.500 participants. Demà a les 12 h se celebrarà la divertida cursa de llits, on tots els integrants del grup han d’anar disfressats d’un motiu comú. A causa de la gran concurrència que s’espera, sobretot, entre dissabte i dimecres vinent, Renfe incorporarà 38 circulacions especials i la seguretat es reforçarà a les estacions de Passeig de Gràcia i Sants, així com a Sitges mateix.
Amb disfresses de tota mena i moltes ganes de gresca, altres localitats de Catalunya també intenten consolidar el seu nom entre els millors llocs on celebrar el Carnaval. És el cas de Torelló, on té lloc la 37a edició del Carnaval de Terra Endins. Com cada any, avui la festa se centra en les Senyoretes i els Homenots, ja que les disfresses són l’excusa perfecta per intercanviar gèneres una nit: els homes es vesteixen de dones, i les dones, d’homes.
A Platja d’Aro celebren la 38a edició del Carnaval i s’organitzaran una trentena d’activitats. La més destacada serà demà a la tarda, quan desfilaran fins a 70 grups que opten a premi a la gran passada i una desena més, fora de concurs, que ho podran fer al matí. A més a més, aquest any la localitat gironina repeteix amb el segon concurs d’aparadors de Carnaval, que s’allarga fins dimecres vinent. També seran molt importants les festivitats que tindran lloc a Vilanova i la Geltrú, un dels carnavals amb més història de tot el territori, declarat Festa Patrimonial d’Interès Nacional i que va arrencar ahir amb la Merengada.
A Barcelona, des d’ahir fins dimecres vinent el Carnaval torna com una de les celebracions més tradicionals i participatives. El model de Carnaval que es va iniciar l’any 2012, que recupera les activitats històriques i se centra en la participació ciutadana, mostrarà la seva consolidació en aquesta edició. L’artista Pau Riba és l’encarregat de posar-hi el toc més burlesc, en interpretar el Rei Carnestoltes prenent el relleu a l’actor Jordi Martínez. A més, ahir es va repetir una de les novetats que més èxit va tenir l’any passat: els Focs Antics, que són focs d’artifici tradicionals dels diversos territoris de parla catalana.
Batalla campal de confeti
El gran moment de la festa, però, serà la Taronjada, la batalla campal de diumenge de Carnaval, protagonitzada per l’arribada de la cercavila del rei Carnestoltes, davant del Born Centre Cultural, i pels globus i el confeti de color taronja, que recordaran les taronges que ja es llançaven per Carnaval a la Barcelona del segle XIV. Durant la Taronjada, els balls entre els participants també seran un dels aspectes més festius. El vestuari del rei Carnestoltes i els set ambaixadors de la ciutat està ideat per la dissenyadora de moda i de vestuari per a espectacles Valèria Civil. S’ha inspirat en la Barcelona vuitcentista, amb una indumentària exagerada i burlesca. Com a gran novetat aquest 2015, avui se celebra el Ball del Rodolí, on l’atzar i les màscares tenen un paper essencial.
Les rues, protagonistes de la celebració
Carrosses i grups disfressats de diversos motius es preparen per recórrer els principals carrers de les diverses localitats. A Sitges, diumenge a les 20 h tindrà lloc la Rua de la Disbauxa, mentre que dimarts a la mateixa hora se celebrarà la Rua de l’Extermini, totes dues amb començament i final a la plaça Cap de la Vila. A Torelló la gran passada serà demà a les 18 h i sortirà de la plaça de la Sardana fins a arribar a la plaça Joanot Martorell. A Platja d’Aro, els 70 aspirants al premi desfilaran també demà a les quatre de la tarda. A Roses, avui a les 21 h se celebra la gran passada, que també tindrà una segona volta diumenge a les 12 h per als més petits i també per a grans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada